КСУ визнав неконституційною норму КПК, за якою кримінальне провадження закривається, якщо набрав чинності закон, що скасовує кримінальну відповідальність за діяння

16:48, 8 июня 2022
Конституційний Суд визнав, що припис статті 284 КПК, згідно з яким кримінальне провадження закривається у разі, якщо набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою, є неконституційним.
КСУ визнав неконституційною норму КПК, за якою кримінальне провадження закривається, якщо набрав чинності закон, що скасовує кримінальну відповідальність за діяння
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 червня Другий сенат Конституційного Суду України ухвалив Рішення у справі за конституційною скаргою Кротюка Олександра Володимировича щодо відповідності Конституції України положення п. 4 ч. 1 статті 284 Кримінального процесуального кодексу, згідно з яким кримінальне провадження закривається в разі, якщо «набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою».

Суд визнав оспорюваний припис Кодексу таким, що не відповідає Конституції України.

Суддя-доповідач у цій справі – Віктор Городовенко.

Слід зауважити, що Олександр Кротюк звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням перевірити положення пункту 4 частини першої статті 284 КПК від 13 квітня 2012 року No 4651–VI, згідно з яким кримінальне провадження закривається в разі, якщо набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою, на відповідність частинам першій, другій статті 62 Конституції України (конституційність), у взаємозв’язку із частиною першою статті 8 Основного Закону України.

Автор клопотання зазначає, що оспорюване положення КПК порушує презумпцію невинуватості особи, оскільки дозволяє закривати кримінальне провадження щодо підозрюваного чи обвинуваченого без належного доведення та встановлення дійсності самого факту первинного вчинення відповідного діяння особою, а також без згоди на здійснення такого закриття самою особою, порівняно із випадками закриття кримінального провадження, що здійснюється згідно з вимогами пункту 1 частини другої та частини восьмої статті 284 КПК України.

Текст Рішення Суду та його резюме буде оприлюднено на офіційному вебсайті КСУ 9 червня 2022 року.

Чому норма КПК про закриття кримінального провадження у разі скасування складу злочину має проблеми з конституційністю, читайте за посиланням

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду