Зеленський дозволив додатково виділити майже 250 мільярдів гривень на оборону і 5 мільярдів на Єпідтримку

10:02, 13 июня 2022
Законом збільшено видатки на оборону на понад 247 мільярдів гривень та понад 5 мільярдів гривень на програму єПідтримка за рахунок збільшення зовнішнього боргу.
Зеленський дозволив додатково виділити майже 250 мільярдів гривень на оборону і 5 мільярдів на Єпідтримку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №7413, дозволивши збільшити видатки на оборону на понад 247 мільярдів гривень та понад 5 мільярдів гривень на програму Єпідтримка за рахунок збільшення зовнішнього боргу. 

Як планують розподілити гроші

Законопроєктом  збільшено видатки на нацбезпеку та оборону на понад 247 мільярдів гривень і загалом видатки бюджету на 287 мільярдів гривень та передбачено додаткові видатки, серед іншого, для:

Міноборони (разом з Держспецтрансслужбою) – 166, 1 млрд. грн, з них оплата праці (з нарахуваннями) – 77 846,4 млн грн;

системи МВС (Нацполіція, Держприкордонслужба, Нацгвардія, Державна міграційна служба, ДСНС, апарат МВС) – 76, 4 млрд грн, з них оплата праці (з нарахуваннями) – 56 357,6 млн грн;

Головного управління розвідки Міноборони – 921,4 млн грн, з них оплата праці (з нарахуваннями) – 708,7 млн грн;

Служби безпеки – 2 782,0 млн грн, з них оплата праці (з нарахуваннями) – 2 583,8 млн грн;

Управління державної охорони – 321,5 млн грн, з них оплата праці (з нарахуваннями) – 230,7 млн грн;

Служби зовнішньої розвідки – 648,8 млн грн, з них оплата праці (з нарахуваннями) – 486,4 млн грн;

Адміністрації Держспецзв'язку – 548,0 млн грн, з них оплата праці (з нарахуваннями) – 537,4 млн гривень.

Також передбачається збільшити розмір резервного фонду на понад 1,5 мільярди гривень. Слід зазначити, що розподіл резервного фонду відбувається у ручному режимі Кабінетом міністрів.

Крім цього парламентарі пропонують збільшити видатки на низку соціальних програм. Зокрема передбачається додатково виділити понад 5 мільярдів гривень на реалізацію програми «єПідтримка», що як зазначається у пояснювальній записці, дасть можливість здійснити виплату одноразової матеріальної допомоги 904 765 застрахованим особам у зв’язку із втратою частини заробітної плати (доходу), робота (економічна діяльність) яких тимчасово зупинена внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, які подали відповідну заявку протягом 26 –31 березня 2022 року.

Також Міністерство соціальної політики отримає додатково понад 12 мільярдів гривень. Вказані кошти буде спрямовано на надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Крім цього передбачено додаткові 20 мільярдів гривень, що дозволить, за словами авторів, забезпечити виплату пенсій.

Звідки гроші? Покрити додаткові видатки на оборону автори пропонують за рахунок зовнішніх запозичень. Йомвірно йдеться про кредити від країн Заходу та міжнародних фінансових установ. За рарозрахунками авторів, Україна залучить на ці цілі 287 мільярдів гривень в еквіваленті. Згідно до проєкту, граничний розмір державного боргу станом на 31 грудня 2022 року становитиме вже 3,27 трильйона гривень. Наразі він становить трохи менше трьох трильйонів гривень.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Національному банку розраховують, що Україна у червні почне отримувати багатомільярдну допомогу від ЄС та США. За прогнозами Міністерства фінансів, до кінця року наша держава отримає 20 мільярдів доларів міжнародної допомоги.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді