Ограничения для украинских ООО на осуществление трансграничного перевода валютных средств: разъяснение Минэкономики

13:41, 25 ноября 2022
В Министерстве экономики и НБУ по запросу «Судебно-юридической газеты» объяснили, имеет ли право во время военного положення общество с ограниченной ответственностью, работающее в Украине, осуществлять перечисление средств на счета юридических лиц за границей.
Ограничения для украинских ООО на осуществление трансграничного перевода валютных средств: разъяснение Минэкономики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Минэкономики рассмотрело письмо «Судебно-юридической газеты» о предоставлении разъяснений по ограничениям для украинских обществ с ограниченной ответственностью на осуществление трансграничного перевода валютных средств и видов услуг, по которым расчеты разрешены.

Министерство сообщило следующее.

«З метою забезпечення надійності та стабільності функціонування банківської системи в період запровадження воєнного стану прийнято постанову Правління Національного банку України від 24.02.2022 № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (зі змінами) (далі – Постанова № 18), якою запроваджено низку обмежень, зокрема, на здійснення транскордонних переказів валютних цінностей з України.

Відповідно до пункту 14 Постанови № 18 уповноваженим установам забороняється здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України/переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях/іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, уключаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів, крім випадків, передбачених у підпунктах 1−5-2 та 7−34 пункту 14 Постанови № 18.

Зокрема, відповідно до підпункту 2 пункту 14 Постанови № 18 дозволяється здійснення переказів резидентами за операціями з імпорту товарів [продукції, послуг, робіт, прав інтелектуальної власності та інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі)], зазначених у постанові Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 року № 153 “Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту” (зі змінами) (далі – Постанова №153), за умови, якщо поставка товарів за такими операціями здійснена/здійснюється після 23 лютого 2021 року.

Відповідно до пункту 2 Постанови № 153 Національному банку рекомендовано забезпечити здійснення переказів за операціями з імпорту товарів, що класифікуються в товарних групах 01-97 УКТЗЕД згідно із Законом України “Про Митний тариф України”, а також імпорту послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за переліком згідно з додатком до цієї постанови.

Зазначаємо, що перелік виключень із заборони здійснення транскордонних переказів валютних цінностей за межі України, встановленої абзацом першим пункту 14 Постанови № 18, та Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів, затверджений Постановою № 153, постійно доповнюються.

Також звертаємо увагу, що на період дії воєнного стану Постановою № 18 запроваджено цілу низку обмежень для здійснення валютних та фінансових операцій, які стосуються суб’єктів господарювання незалежно від форми власності.

Зокрема, відповідно до пункту 15 Постанови № 18 зупинено здійснення обслуговуючими банками видаткових операцій за рахунками резидентів російської федерації/республіки білорусь, за рахунками юридичних осіб (крім банків), кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти російської федерації/республіки білорусь, за винятком здійснення на території України видів операцій, визначених у цьому пункті», - йдеться у листі, підписаному заступником Міністра економіки України – Торговим представником України Тарасом Качкою.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала відповідь Нацбанку з цього питання.

Національний банк у відповідь на запит «Судово-юридичної газети» повідомив таке.

 Чи має право під час воєнного стану Товариство з обмеженою відповідальністю, яке працює в Україні, здійснювати перерахування коштів на рахунки юридичних осіб за кордоном? Якщо так, чи існують обмеження для українських ТОВ?

«У відповідь на перше питання запиту про транскордонні перекази повідомляємо про таке.

З метою забезпечення надійності та стабільності функціонування банківської системи у період введення воєнного стану відповідно до статті 7 Закону України “Про Національний банк Україниˮ було прийнято постанову Правління Національного банку від 24.02.2022 № 18 “Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану” (зі змінами) (далі – Постанова № 18).

В умовах повномасштабної збройної агресії росії та запровадження воєнного стану в Україні політика Національного банку на грошово-кредитному (у тому числі валютному) ринку спрямована на максимальне забезпечення потреб оборони України, безперебійне функціонування системи державних фінансів та об’єктів критичної інфраструктури, а також на запобігання непродуктивному відтоку капіталу. Тож, Постановою № 18 визначено обмежене коло операцій, для проведення яких дозволяється здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України та купівлю іноземної валюти.

Зокрема, у пункті 12 Постанови № 18 встановлено заборону уповноваженим установам здійснювати торгівлю валютними цінностями (уключаючи операції за дорученням клієнтів), крім окремо визначених випадків.

Пунктом 14 Постанови № 18 визначено, що уповноваженим установам забороняється здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України/переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях/іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, уключаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів (далі – переказ валютних цінностей з України), за винятком окремо визначених випадків, передбачених у підпунктах 1 – 33 пункту 14 Постанови № 18.

Отже, на сьогодні за операціями резидентів (юридичних та фізичних осіб) можливість здійснення транскордонного переказу валютних цінностей з України обмежено випадками, визначеними підпунктами 1 - 33 пункту 14 Постанови № 18», - зауважили в НБУ.

За які послуги українське ТОВ має право здійснювати перерахування коштів за кордон на рахунки юридичних осіб? Чи існують обмеження видів послуг, за які можуть здійснюватись розрахунки?

«У відповідь на друге питання запиту щодо здійснення транскордонних переказів для оплати послуг повідомляємо про таке:

Згідно з підпунктом 2 пункту 14 Постанови № 18 передбачена можливість транскордонного переказу валютних цінностей з України резидентами за операціями з імпорту товарів [продукції, послуг, робіт, прав інтелектуальної власності та інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі)], зазначених у постанові Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2022 року № 153 “Про окремі питання щодо забезпечення здійснення імпорту” (зі змінами), за умови, якщо поставка товарів за такими операціями здійснена/здійснюється після 23 лютого 2021 року», - зазначили в НБУ.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області