Реакція соцмереж на старт земельної реформи

18:51, 13 ноября 2019
Користувачі висловились щодо ухваленого парламентом законопроекту, який дає початок земельній реформі.
Реакція соцмереж на старт земельної реформи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» повідомляла, що 13 листопада Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект №2178-10, ініціаторами якого виступила група народних депутатів фракції «Слуга народу».

Законопроект підтримали 240 народних депутатів, проти проголосували 52 депутати, утрималися — 57, а ще 16 нардепів не голосували.

Більшість голосів за законопроект №2178-10 дала фракція «Слуга народу» — 227, ще 13 голосів — позафракційні народні депутати. Решта фракцій і депутатських груп голосували проти або утрималися

Як проходило обговорення земельних ініціатив, читайте в текстовій трансляції, яку вела «Судово-юридична газета». 

Напередодні голосування фракція «Голос» заявила, що не готова підтримати земельну реформу, запропоновану політсилою «Слуга народу». Про це повідомила член фракції «Голос» Інна Совсун

Лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук написав: «Позиція "будь-яка реформа краща за її відсутність" – ось це популізм. Найстрашніше, що може статися, — коли реформа призведе до того, що земля опиниться в кількох руках, як це сталося після приватизації 90-х.

Важливо, щоб за словами про «гарний закон» ми насправді не прийняли те, що покращить життя лише великих латифундистів, забуваючи про селян, малих та середніх фермерів.

Ця реформа вимагає грунтовного і всебічного обговорення. На початку, коли вносився перший варіант законопроекту, була одна ідея. Але з кожною новою заявою президента вносилися нові правки, і зараз маємо варіант законопроекту, який неможливо обговорювати».


Однак ЄС підтримує відкриття ринку землі та розглядає питання про подальше розширення своєї підтримки проведення земельної реформи в Україні, але буде ретельно оцінювати умови, в яких функціонуватиме ринок сільськогосподарських земель. 

На власній сторінці у Facebook прем’єр-міністр України Олексій Гончарук написав: «Так! 240 — за! Нарешті це сталося!

13 листопада — день, який увійде в історію України. Народні депутати проголосували за лібералізацію українського ринку землі. Закінчується епоха, де народу — мораторій, а «своїм людям» — усе.

Нарешті ми можемо здійснити перехід від феодалізму до реальних ринкових відносин, як повноцінна, розвинута країна. Українці мають право вільно розпоряджатися своїм майном!»

Раніше він прокоментував заплановану земельну реформу: «Нову владу обирали для змін. Ми — не старі політики, які вже вісім скликань поспіль з року в рік продовжували мораторій, заохочуючи за безцінь продавати через «сірі» схеми землю та здавати її в оренду за копійки». 

Міністр юстиції Денис Малюська в соцмержі закликав підтримати законопроект: «На розгляді Парламенту сьогодні — земельна реформа, тому цей день — надважливий.

В Україні надто поширена практика грати не за правилами. Ринок землі загнаний у тінь, мораторій легалізує схеми та провокує корупцію, від якої люди у розпачі. Цивілізований світ живе інакше. Існування мораторію порушує Конвенцію з прав людини та основоположних свобод, що уже давно підтверджено у справі «Зеленчук і Цицюра проти України».

Проблеми у сфері земельних відносин потрібно усувати швидко і жорстко.

Як працюватимуть державні органи та чи буде ринок землі вигідним для всіх? По-перше, введення ринку землі не повинно спричинити зростання рейдерства у земельній сфері, тож до цього ми докладемо усі наші зусилля. По-друге, уряд забезпечить доступ фермерів до фінансування. Насамкінець, ми спростимо систему управління земельними ресурсами. Я — за земельну реформу!»

Раніше ми писали про основні принципові моменти «земельних» законопроектів.

Користувачі соцмереж висловилися щодо ухваленого законопроекту.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси