Президент відсторонив голову КСУ від посади: коментарі соцмереж

09:09, 30 декабря 2020
Конституційний Суд України збереться на спеціальне засідання щодо цього питання.
Президент відсторонив голову КСУ від посади: коментарі соцмереж
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 грудня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

«Я підписую цей указ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи», – наголосив Глава держави.

Рішення було ухвалено після отримання та опрацювання фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора, підписаного виконувачем обов’язків Генпрокурора, про відсторонення судді КСУ Олександра Тупицького від посади строком на два місяці.

Заступник керівника Офісу Глави держави Андрій Смирнов зазначив, що клопотання було скеровано на виконання ст. 154 Кримінального процесуального кодексу, яка передбачає, що посадові особи, призначені Президентом України, відсторонюються від посади за клопотанням прокурора, і рішення ухвалює Президент.

На переконання фахівців у галузі конституційного права, ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків, зауважив представник Президента України в Конституційному Суді Федір Веніславський.

«Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасовий захід, передбачений КПК України, статтею 154», – заявив Федір Веніславський.

Конституційний Суд України оприлюднив роз’яснення щодо порядку припинення повноважень судді КСУ.

«Відповідно до статті 154 КПК України «питання про відсторонення від посади осіб, що призначаються Президентом України, вирішується Президентом України на підставі клопотання прокурора в порядку, встановленому законодавством».

Незалежність судді Конституційного Суду України забезпечується, в тому числі особливим порядком та підставами припинення повноважень, звільнення судді Конституційного Суду України з посади у порядку, визначеному Конституцією України.

Рішення про звільнення судді Конституційного Суду України з посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного Закону України, ухвалюється виключно Конституційним Судом України на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

Таким чином, з цього приводу буде призначено спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду України», — йдеться у повідомленні. 

Користувачі соцмереж активно коментують відсторонення голови КСУ.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді КСУ строком на два місяці.

Також ми розповідали про реакцію КСУ на відсторонення Тупицького.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва