Кваліфіспит кандидатів до місцевих судів: ВККС оприлюднила нову інформацію

14:29, 28 октября 2018
Іспити відбудуться 29-31 жовтня.
Кваліфіспит кандидатів до місцевих судів: ВККС оприлюднила нову інформацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить процедуру добору суддів до місцевих судів країни. Процес отримання посади судді складний, довготривалий та публічний, передає прес-служба ВККС у Facebook.

Наразі кандидати, які склали відбірковий іспит, пройшли навчання в Національній школі суддів, будуть складати іспит на посаду судді. Він складається із анонімного тестування, яке 29 жовтня пишуть всі кандидати, та практичного завдання - яке кандидати пишуть в різні дні (29, 30 або 31 жовтня) в залежності від спеціалізації суду, до якого претендує правник.

29 жовтня 2018 року відбудеться:

1) складення письмового анонімного тестування тривалістю 120 хв. (максимальний бал – 90) – обов’язковий етап для усіх учасників іспиту;

2) виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого загального суду тривалістю 300 хв. (максимальний бал – 120).

30 жовтня 2018 року відбудеться виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого адміністративного суду тривалістю 300 хв. (максимальний бал – 120).

31 жовтня 2018 року відбудеться анонімне письмове практичне завдання зі спеціалізації місцевого господарського суду тривалістю 300 хв. (максимальний бал – 120).

Іспит складатиметься без використання комп’ютерної техніки.

Проведення іспиту забезпечуватимуть уповноважені представники Комісії.

Упродовж іспиту для учасників звучатимуть оголошення стосовно процедури його проведення та порядку переміщення у залі. Просимо уважно слухати оголошення та слідувати відповідним вказівкам.

Розклад дня проведення іспиту:

29 жовтня 2018 року

08 год. 05 хв. – відчинення дверей для входу до приміщення складення іспиту;

08 год. 15 хв. – 08 год. 45 хв. – реєстрація на іспит;

09 год. 30 хв. – 11 год. 30 хв. – складення письмового анонімного тестування;

11 год. 30 хв. – 12 год. 15 хв. – перерва;

12 год. 30 хв. – 17 год. 30 хв. – виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого загального суду.

30 жовтня 2018 року

09 год. 50 хв. – відчинення дверей для входу до приміщення складення іспиту;

10 год. 00 хв. – реєстрація на іспит;

11 год. 15 хв. – 16 год. 15 хв. – виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого адміністративного суду.

31 жовтня 2018 року

09 год. 50 хв. – відчинення дверей для входу до приміщення складення іспиту;

10 год. 00 хв. – реєстрація на іспит;

11 год. 15 хв. – 16 год. 15 хв. – виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого господарського суду.

Із розташуванням входу до приміщення складення іспиту для учасників можна ознайомитися за за цим посиланням.

Вхід до приміщення та реєстрація учасників здійснюватиметься за їх прізвищами.

Зі списком учасників іспиту (осіб, яких допущено до складення кваліфікаційного іспиту) та визначеним для них 29 жовтня 2018 року часом реєстрації на іспит можна ознайомитися у графіку за цим посиланням.

Примітка: У разі невідповідності прізвища особи, зазначеного у графіку, зокрема, у зв’язку з його зміною, необхідно невідкладно повідомити Комісію (за телефоном (044)-233-63-85) та взяти на іспит документ, що посвідчує відповідну зміну.

Час, визначений для реєстрації всіх учасників, які 30 та 31 жовтня 2018 року мають намір виконувати практичне завдання, – 10 год. 00 хв.

Перед входом до приміщення складення іспиту необхідно вимкнути мобільні телефони та інші електронні пристрої запису, відтворення, приймання та передавання інформації.

Зі схемою приміщення складення іспиту, зокрема місцями для входу та реєстрації учасників, можна ознайомитися за цим посиланням. (також схема буде зображена у пам’ятці, яка видаватиметься учасникам 29 жовтня 2018 року).

Для входу до приміщення та реєстрації учаснику необхідно пред’явити документ, що посвідчує його особу та громадянство України (паспорт громадянина України).

Без документа, що посвідчує особу та громадянство України, учасники до приміщення складення іспиту не допускаються.

Під час реєстрації на іспит 29 жовтня 2018 року здійснюватиметься, зокрема:

1) генерація програмним забезпеченням індивідуального коду учасника для складення письмового анонімного тестування;

2) генерація програмним забезпеченням індивідуального коду учасника для виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого загального суду;

3) видача індивідуальної картки; 

4) видача пам’ятки учасникам іспиту.

Під час реєстрації на іспит 30 жовтня 2018 року здійснюватиметься, зокрема:

1) генерація програмним забезпеченням індивідуального коду учасника для виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого адміністративного суду;

2) видача індивідуальної картки (для виконання практичних завдань 30 і 31 жовтня 2018 року).

Під час реєстрації на іспит 31 жовтня 2018 року здійснюватиметься, зокрема:

1) генерація програмним забезпеченням індивідуального коду учасника для виконання анонімного письмового практичного завдання зі спеціалізації місцевого господарського суду;

2) видача індивідуальної картки (у разі неявки учасника для виконання практичного завдання 30 жовтня 2018 року).

Для кожного самостійного етапу іспиту учаснику генеруватиметься окремий код.

Згенеровані під час реєстрації коди та номер сектора, визначений учаснику для складення іспиту, зазначається в індивідуальній картці учасника (видається під час реєстрації). На зворотній стороні індивідуальної картки міститься зразок правильного заповнення учасником обов’язкових полей індивідуального коду.

Видана під час реєстрації індивідуальна картка є документом, за допомогою якого учасник іспиту може дізнатися власний кодований результат. Зберігайте індивідуальну картку до визначення Комісією загальних результатів іспиту (декодованих).

Для складення іспиту 29 жовтня 2018 року учаснику видаватиметься одна індивідуальна картка.

Для складення іспиту 30 та 31 жовтня 2018 року учаснику видаватиметься інша індивідуальна картка, яка призначена для використання під час виконання анонімних письмових практичних завдань зі спеціалізацій місцевих адміністративних та господарських судів. Учасники, які мають намір виконувати практичне завдання і 30, і 31 жовтня 2018 року, повинні для складення іспиту 31 жовтня 2018 року мати при собі індивідуальну картку, видану їм 30 жовтня 2018 року.

У пам’ятці учасника іспиту відображається схема приміщення проведення іспиту та зазначаються загальні правила його складення. Така схема видаватиметься 29 жовтня 2018 року.

У приміщенні складення іспиту працюватиме гардероб.

Складати іспит у верхньому одязі та головних уборах забороняється.

Учасники, які не пройшли процедури реєстрації та не здали верхнього одягу до гардероба, до зали складення іспиту не допускаються.

Після здачі верхнього одягу до гардероба та проходження реєстрації учаснику необхідно зареєструватися у секторі. Для цього слід підійти до представника Комісії у секторі, визначеному йому для складення іспиту, та посвідчити свою явку у відомості роботи сектора.

На вході до зали іспиту, у секторі та на вимогу представника Комісії учаснику необхідно пред’явити індивідуальну картку та документ, що посвідчує особу. Переміщення учасників у залі без цих документів забороняється.

Робоче місце у секторі учасник іспиту обирає самостійно.

Кожне робоче місце учасника забезпечуватиметься ручкою, пляшкою води (0,5 л) та пакетом для розміщення особистих речей, заборонених для використання під час іспиту.

Під час іспиту необхідно використовувати ручку, надану Комісією.

Пакет з особистими речами упродовж складення іспиту повинен перебувати під робочим місцем учасника.

О 09 год. 00 хв. та 12 год. 15 хв. 29 жовтня, а також о 10 год. 45 хв. 30 та 31 жовтня 2018 року учасники повинні перебувати за робочим місцем у секторі для отримання матеріалів іспиту. У цей час не дозволяється мати на столах заборонені для використання під час відповідної стадії іспиту матеріали.

З 09 год. 00 хв. до 09 год. 30 хв. та з 12 год. 15 хв. до 12 год. 30 хв. 29 жовтня, а також з 10 год. 45 хв. до 11 год. 15 хв. 30 та 31 жовтня 2018 року учасникам забороняється залишати робоче місце, зокрема для відвідування вбиральні.

Під час складення етапів іспиту переміщення учасників у залі, зокрема для відвідування вбиральні, може здійснюватись виключно з дозволу та у супроводі представника Комісії.

Для виходу до вбиральні під час іспиту (складення письмового анонімного тестування, виконання анонімного письмового практичного завдання) учаснику необхідно: 1) передати матеріали іспиту представнику Комісії; 2) мати при собі індивідуальну картку та документ, що посвідчує його особу.

Учасник може відмовитись від складення іспиту, про що складається відповідний акт. Такий учасник у супроводі представника Комісії повинен залишити приміщення складення іспиту.

Якщо особа запізнилася на складення письмового анонімного тестування або анонімного письмового практичного завдання, вона має право пройти реєстрацію та скласти його в межах відведеного для цього часу. Додатковий час у такому разі не надається.

За необхідності звернутися до представника Комісії під час іспиту, зокрема повідомити про намір вийти до вбиральні, потрібно залишатися за робочим місцем, підняти руку та очікувати на представника Комісії, не заважаючи роботі сектора.

Після оголошення про завершення відведеного для відповідної стадії іспиту часу учасник зобов’язаний перевернути бланк відповідей тестування

та/ або закрити зошит (зошити), отриманий (отримані) для цієї стадії, покласти ручку та, залишаючись за своїм робочим місцем, очікувати, поки уповноважені представники Комісії збиратимуть ці матеріали. Факт здавання матеріалів іспиту повинен посвідчуватися учасником у відомості роботи сектора. Учасник, який не здав матеріалів іспиту та не посвідчив факту їх здавання, зобов’язаний залишатися за робочим місцем до моменту виконання відповідних дій.

У приміщенні забезпечуватиметься чергування медичних працівників. Місце їх розміщення зображено на схемі зали. Для отримання медичної допомоги необхідно повідомити представника Комісії.

- текстів судових рішень за результатами розгляду судами України справи по суті;

- інформаційних листів;

- аналітики розгляду справ судами України;

- збірників постатейних покажчиків правових позицій;

- науково-методичної літератури.

Неухильне дотримання правил складення іспиту є обов’язком учасника. Незнання цих правил не звільняє його від відповідальності, пов’язаної з участю у кваліфікаційному іспиті та конкурсі. Факт порушення учасником правил складення іспиту фіксуватиметься у протоколі, який може бути підставою для ухвалення Комісією рішення про визнання учасника таким, що не склав іспиту.

Також з'явилась схема проїзду до кваліфікаційного іспиту:

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на засіданнях колегій Вищої кваліфікаційной комісії суддів України 25 жовтня 2018 року проводилися співбесіди та визначалися результати кваліфікаційного оцінювання 21 судді місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді.

Також ми відзначали, що перша група добору в судді 2017 і добори 2012 і 2013 здадуть кваліфікаційний іспит 29-31 жовтня. Навчання кандидатів в прокурори триватиме рік, після чого їх чекає кваліфікаційний іспит. Всього у списки на іспит включено 844 кандидатів. Їх кількість може бути збільшена за рахунок минулих спецперевірку в середині жовтня.

Крім того, ми писали, що ВККС опублікувала програму кваліфіспиту для добору в судді і тестові запитання до нього.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді