До Великої палати ВС надійшла скарга Кваліфкомісії на рішення КАС ВС

16:15, 7 ноября 2018
ВККС надіслала апеляційну скаргу у справі про визнання протиправними положень Регламенту Комісії.
До Великої палати ВС надійшла скарга Кваліфкомісії на рішення КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суд 5 листопада 2018 року відкрила апеляційне провадження за апеляційною скаргою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 18 вересня 2018 року у справі за позовом члена Громадської ради доброчесності до ВККС, треті особи — члени ГРД, про визнання протиправними та нечинними положень Регламенту ВККСУ. Про це повідомляє прес-служба ВС.

Член ГРД звернувся до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду з позовом до ВККС, в якому просив визнати протиправними та нечинними підпункти 4.10.1-4.10.3, 4.10.5, 4.10.6 п. 4.10 Регламенту ВККС, затвердженого рішенням ВККС від 13 жовтня 2016 року №81/зп-16 (далі — Регламент ВККСУ) з урахуванням змін, внесених рішенням ВККСУ від 29 грудня 2017 року № 140/зп-17.

КАС у складі ВС рішенням від 18 вересня 2018 року позов задовольнив частково. Суд визнав протиправним та скасував рішення ВККС від 29 грудня 2017 року №140/зп-17 щодо внесення змін до Регламенту ВККС в частині підпунктів 4.10.2, 4.10.3, 4.10.6 п. 4.10 з моменту набрання рішенням суду законної сили. В іншій частині позовних вимог — відмовив.

Суд встановив, що зміни до Регламенту ВККС в частині підпункту 4.10.1 п. 4.10 прийнято відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій та статус суддів», Регламенту ВККС, Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення, затвердженого рішенням ВККС від 3 листопада 2016 року №143/зп-16, Порядку формування і ведення суддівського досьє, затвердженого рішенням ВККС від 15 листопада 2016 року №150/зп-16, Умов проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, затверджених рішенням ВККС від 7 листопада 2016 року №145/зп-16.

В оскаржуваному рішенні суд зазначив, що у підпункті 4.10.5 п. 4.10 Регламенту ВККС відповідач встановив порядок роботи та алгоритм дій у разі подання Інформації або Висновку ГРД. Доказів порушення ВККС прав ГРД внесенням змін до Регламенту ВККС в цій частині позивач до суду не надав.

Отже, суд дійшов висновку, що рішення ВККС №140/зп-17, яким внесено зміни до Регламенту ВККС в частині доповнення підпунктів 4.10.1, 4.10.5 п. 4.10, ухвалено на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано; неупереджено; добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема співмірюючи наслідки вчинюваних дій з метою діяльності ВККС; з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд змінив судову практику у спорах про визначення місця проживання дитини. В усіх діях щодо дітей першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду