Відеореєстратори на робочих місцях: ВРП розглянула повідомлення суддів

16:28, 8 февраля 2019
Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України.
Відеореєстратори на робочих місцях: ВРП розглянула повідомлення суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 7 лютого розглянула повідомлення голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Ірини Геннадіївни Мельник та заступника голови цього суду Оксани Олександрівни Костромітіної про втручання в їх діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко повідомив, що до Вищої ради правосуддя на електронну пошту 14 грудня 2018 року надійшло повідомлення заступника голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Костромітіної О.О. про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, а також 18 грудня 2018 року надійшло повідомлення голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.Г. про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні заступника голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Костромітіної О.О. зазначено, що 10 грудня 2018 року у своєму робочому кабінеті вона помітила, що лампа денного освітлення на підвісній стелі (гіпсокартонна плита) працює незвично. Після зняття матеріалів підвісної стелі було виявлено закріплений на ній провід та предмет, схожий на камеру відеоспостереження та розміщений над робочим місцем судді таким чином, що в поле його фіксації потрапляли робочий стіл, комп’ютер та матеріали справ. Також суддя виявила предмети, схожі на мікрофон для прослуховування та відеореєстратор.

У повідомленні голова Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.Г. зазначила про виявлення 10 грудня 2018 року в її службовому кабінеті таких самих предметів.

За вказаними фактами голова Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.Г. зателефонувала на «гарячу лінію» Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях. Слідчо-оперативною групою Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях проведено огляд місця події та виявлено предмети прослуховування і відеофіксації, про що складено відповідний протокол слідчих дій.

Головним управлінням Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях (з дислокацією у місті Маріуполі Донецької області) 10 грудня 2018 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань з правовою кваліфікацією за частиною першою статті 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації)Кримінального кодексу України. Згідно з фабулою у ході проведення огляду місця події у службових кабінетах Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області було виявлено комплекс предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, замаскований над стелею з гіпсокартонних плит. Оглядом встановлено, що вказаний комплекс пристроїв, зовні схожих на СТЗ, складався із таких елементів: 2 блоки живлення, 2 радіопередавачі з антеною, 4 мікрофони, 4 відеокамери, 2 відеореєстратори, з’єднані між собою та з електромережею дротами.

Голова та заступник голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Мельник І.Г. та Костромітіна О.О. вважають, що незаконна звуко- та відеофіксація може спричинити негативні наслідки для забезпечення таємниці проведення досудового розслідування кримінальних справ, у зв’язку із чим звернулися з проханням розглянути повідомлення про втручання у їхню діяльність та вжити відповідних заходів реагування.

На запит члена Вищої ради правосуддя 9 січня 2019 року Генеральна прокуратура України повідомила, що слідчим відділом другого управління ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 10 грудня 2018 року за частиною першою статті 359 КК України за фактом виявлення у службових кабінетах Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області комплексу предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. Процесуальне керівництво розслідуванням здійснюється прокуратурою Донецької області. Хід розслідування перебуває на контролі в Генеральній прокуратурі України.

Крім того, 22 січня 2019 року прокуратура Донецької області повідомила, що Маріупольською місцевою прокуратурою №2 за вказаними у повідомленні судді Костромітіної О.О. фактами 10 січня 2019 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) КК України.

Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення голови Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області Ірини Геннадіївни Мельник та заступника голови цього суду Оксани Олександрівни Костромітіної, ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів у кримінальному провадженні від 10 грудня 2018 року, внесених до ЄРДР за частиною першою статті 359 КК України, за фактом виявлення у службових кабінетах Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області комплексу предметів, зовні схожих на спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, та у кримінальному провадженні від 10 січня 2019 року за частиною першою статті 376 КК України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у грудні Оксана Костромітіна повідомила ВРП, що виявила на своєму робочому місці засоби отримання інформації, замасковані на стелі з гіпсокартонних плит.

Крім того, суддя Жовтневого районного суду міста Запоріжжя Ольга Жукова звернулася до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в її діяльність.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва