ВРП відмовилась розглядати клопотання ГПУ про відсторонення судді з Кривого Рогу

15:20, 13 февраля 2019
Заступник Генерального прокурора не надав доказів вручення судді копії клопотання, що передбачено законом.
ВРП відмовилась розглядати клопотання ГПУ про відсторонення судді з Кривого Рогу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 12 лютого 2019 року розглянула клопотання заступника Генерального прокурора Юрія Столярчука про тимчасове відсторонення судді Жовтневого районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області Пустовіта Олексія Григоровича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Про це повідомила прес-служба ВРП.

Участь у засіданні Вищої ради правосуддя взяли суддя Жовтневого районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області Олексій Пустовіт (на фото) та його представник, адвокат Амельчишин Олег Валерійович.

Доповідач, член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька повідомила, що як вбачається зі змісту клопотання про тимчасове відсторонення судді Жовтневого районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області Пустовіта О. Г. від здійснення правосуддя та долучених до нього матеріалів, слідчим управлінням прокуратури Дніпропетровської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 12.01.2017 за ч. 4 ст. 358 та ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України. Судді Жовтневого районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області Пустовіту О. Г. повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 статті 358 (використання завідомо підробленого документа) та ч. 2 статті 190 КК України (заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайства), що завдало значної шкоди потерпілому), яку йому вручено заступником Генерального прокурора 24 вересня 2018 року.

До клопотання заступника Генерального прокурора додано протокол про вручення копій клопотання про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності та матеріалів, що обґрунтовують клопотання, з якого вбачається, що копію цього клопотання разом із копіями матеріалів судді Пустовіту О. Г. вручено 31 січня 2019 року слідчим в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області Самойленком С.В.

Як зазначила доповідач, згідно з ч. 4 ст. 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», Генеральний прокурор або його заступник можуть уповноважити прокурора на вручення судді копії клопотання про тимчасове відсторонення його від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності та матеріалів, що обґрунтовують клопотання, а також на представлення відповідного клопотання під час розгляду на засіданні Вищої ради правосуддя.

Всупереч вказаним вимогам зазначеного Закону, заявник не надав доказів вручення копії клопотання про тимчасове відсторонення судді Пустовіта О. Г. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності та матеріалів, що обґрунтовують це клопотання, Генеральним прокурором, його заступником або уповноваженим прокурором, а вручення судді вказаних документів слідчим в особливо важливих справах другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Дніпропетровської області не відповідає наведеним законодавчим вимогам.

Також Наталя Волковицька звернула увагу, що відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України, досудове розслідування має бути закінчене протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

З матеріалів, доданих до клопотання, вбачається, що судді Пустовіту О. Г. 24 вересня 2018 року повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 358 та ч. 2 ст. 190 КК України. Згідно зі ст. 116 (дотримання процесуальних строків) КПК України, процесуальні дії мають виконуватись у встановлені цим Кодексом строки. Ч. 2 ст. 219 (строки досудового розслідування) КПК України встановлено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому §4 (продовження строку досудового розслідування) глави 24 КПК України. Водночас Вищій раді правосуддя не надано постанову про продовження строку досудового розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

Зважаючи на зазначене, Вища рада правосуддя ухвалила клопотання про тимчасове відсторонення судді Жовтневого районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області Олексія Пустовіта від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності повернути без розгляду заступнику Генерального прокурора Юрію Столярчуку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 12 лютого ВРП тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Голосіївського районного суду Києва Олександра Бойка. Суддю відсторонили на шість місяців.

Також ми повідомляли, що суддю Ржищевського міського суду Київської області Романа Керімова відсторонено від здійснення правосуддя.

Крім того, Вища рада правосуддя продовжила строк тимчасового відсторонення судді Турківського районного суду Львівської області Луки Кріля.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді