ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді з Львівської області

13:21, 12 февраля 2019
Рішення прийнято на засіданні 12 лютого.
ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді з Львівської області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 12 лютого, Вища рада правосуддя розглянула клопотання заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. про продовження строку тимчасового відсторонення судді Турківського районного суду Львівської області Луки Михайловича Кріля від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Клопотання надійшло до Вищої ради правосуддя 8 лютого 2019 року.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька повідомила, що прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні від 5 грудня 2018 року.

Заступником генерального прокурора — керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. 19 грудня 2018 року складено повідомлення про підозру судді Турківського районного суду Львівської області Кріля Л.М. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, яке того самого дня йому було вручено.

Дії судді Турківського районного суду Львівської області Кріля Л.М. кваліфікуються за частиною третьою статті 368 КК України як прохання службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 10 січня 2019 року №42/0/15-19 суддю Турківського районного суду Львівської області Кріля Л.М. тимчасово, до 19 лютого 2019 року, відсторонено від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

У поданому заступником генерального прокурора — керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницьким Н.І. клопотанні висловлено прохання про продовження на один місяць строку тимчасового відсторонення судді Кріля Л.М. від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Зазначаючи мотиви необхідності продовження строку тимчасового відсторонення судді Кріля Л.М. від здійснення правосуддя, заступник генерального прокурора — керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницький Н.І. вказав на існування обставин, які стали підставою для тимчасового відсторонення судді. Зокрема, перебуваючи на посаді судді Турківського районного суду Львівської області і здійснюючи правосуддя, Кріль Л.М. матиме можливість знищення або підробки документів і речей, які становлять матеріали адміністративної справи і мають істотне значення для кримінального провадження, чи схилити до вчинення таких дій підпорядкованих йому працівників суду.

Перебування Кріля Л.М. на вказаній посаді та подальше здійснення ним правосуддя може призвести до настання негативних наслідків.

Крім того, у клопотанні зазначено, що сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя, іншими способами протягом дії попереднього рішення Вищої ради правосуддя.

Постановою заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. від 8 лютого 2019 року продовжено строк досудового розслідування у відповідному кримінальному провадженні до 18 березня 2019 року.

У розгляді зазначеного питання взяв участь представник Генеральної прокуратури України — прокурор першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України Вадим Кохно, який підтримав доводи клопотання про відсторонення судді Кріля Л.М.

З урахуванням зазначеного Вища рада правосуддя ухвалила клопотання заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. задовольнити частково, продовжити до 18 березня 2019 року строк тимчасового відсторонення судді Турківського районного суду Львівської області Луки Михайловича Кріля від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 10 січня Вища рада правосуддя розглянула клопотання заступника генерального прокурора — керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького про тимчасове відсторонення судді Турківського районного суду Львівської області Луки Михайловича Кріля від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва