Директор гімназії через суд домігся від міської ради належного фінансування: роз’яснення ВС

10:34, 2 апреля 2019
Важливою складовою доступності освіти є забезпечення належного фінансування освітніх закладів.
Директор гімназії через суд домігся від міської ради належного фінансування: роз’яснення ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одним з елементів доступності освіти є забезпечення належного фінансування закладів освіти, яке здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів шляхом передачі такому закладу освіти цільового обсягу коштів у розмірі фінансового нормативу бюджетної забезпеченості одного учня, який здобуває повну загальну середню освіту.

Такого висновку дійшла колегія суддів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, розглянувши адміністративну справу за позовом директора Дрогобицької гімназії до Дрогобицької міської ради Львівської області про визнання пункту Статуту не затвердженим.

Позовні вимоги позивач мотивував тим, що під час затвердження нової редакції Статуту на засіданні Дрогобицької міської ради розглядалося лише питання щодо порядку ведення діловодства та бухгалтерії. Водночас при ознайомленні з новою редакцією Статуту позивачу стало відомо, що вона відрізняється від редакції Статуту, затвердженої відповідачем на пленарному засіданні, зокрема в частині, що стосується переліку предметів, при вивченні яких повні класи діляться на дві підгрупи. Зокрема, цей перелік було скорочено за рахунок виключення з нього математики та літератури, що фактично призвело до звуження обсягів фінансування закладу освіти.

Верховний Суд сформулював правову позицію, відповідно до якої орган місцевого самоврядування, у силу покладених на нього Конституцією та законами України повноважень, зобов’язаний забезпечити право громадян на доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти, а також створити необхідні умови функціонування і розвитку загальної середньої освіти на відповідній території.

Верховний Суд акцентував, що право на освіту гарантовано ст. 53 Конституції України, а Законом України «Про загальну середню освіту» закріплено право громадян України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак на доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах, відтак, освіта є надважливою гуманітарною сферою.

Зважаючи на те, що невід’ємною складовою права на доступність загальної середньої освіти є належне фінансування закладів освіти, а вирішення цих завдань належить до компетенції сільської, селищної або міської ради, Верховний Суд дійшов висновку, що орган місцевого самоврядування порушив встановлений порядок забезпечення фінансування закладу загальної середньої освіти. Зокрема, без винесення на розгляд сесії міськради відповідного питання та прийняття рішення у встановленому порядку до Статуту гімназії внесено зміни щодо скорочення переліку предметів, при вивченні яких повні класи діляться на дві підгрупи, що призвело до скорочення обсягів фінансування та звуження гарантій доступності права на загальну середню освіту.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВС визнав дії Мінюсту щодо інструкції про порядок придбання зброї незаконними.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області