Погрожували судді з Кривого Рогу: ВРП не погоджується із закриттям провадження

20:12, 7 июня 2019
ВРП ухвалила внести Генпрокурору подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність.
Погрожували судді з Кривого Рогу: ВРП не погоджується із закриттям провадження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 6 червня розглянула повідомлення тимчасово виконуючого обов’язки голови Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Прасолова Володимира Миколайовича та судді цього суду Ступак Наталії Романівни про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Про це передає прес-служба ВРП.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Віктор Грищук поінформував, що у повідомленні т.в.о. голови Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Прасолова В.М. зазначено, що 13 лютого 2017 року до суду надійшло кримінальне провадження за обвинуваченням О. та П. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених, зокрема, статтями 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), 296 (хуліганство), 309 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України.

Того самого дня ухвалою судді Ступак Н.Р. призначено підготовче судове засідання з розгляду цього кримінального провадження на 15:00 15 лютого 2017 року.

15 лютого 2017 року на мобільний телефон судді Ступак Н.Р. надійшли sms-повідомлення з погрозами їй фізичною розправою.

Після вказаного суддю Ступак Н.Р. було госпіталізовано до лікарні, а розгляд кримінального провадження перерозподілено іншому судді.

Суддя Ступак Н.Р. у повідомленні до Вищої ради правосуддя конкретизувала викладені відомості та відзначила, що їй на телефон надійшли 4 sms-повідомлення з погрозами спричинення шкоди життю та здоров’ю їй та членам її сім’ї.

Відправник повідомлень стверджував, що обвинувачений О. не винний; вимагав відпустити його на свободу; пропонував судді заявити самовідвід; запевняв, що йому відомі маршрути пересування її та членів сім’ї до місця проживання; стверджував, що її сім’ю ніхто не захистить. Зокрема, в одному з повідомлень було зазначено: «...Ви ж не хочете залишитись інвалідом та не бажаєте зла своєму чоловікові та дитині...».

З матеріалів перевірки вбачається, що суддя Ступак Н.Р. зверталася до органів досудового розслідування із двома заявами – за фактом погрози насильством щодо неї та членів її сім’ї та за фактом у втручання у її діяльність, пов’язану із здійсненням правосуддя.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні від 15 лютого 2017 року за частиною першою статті 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного)КК України за фактом погрози насильством щодо судді Ступак Н.Р. здійснювалось слідчим відділом Металургійного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області. Нагляд за додержанням законів під час розслідування у формі процесуального керівництва забезпечувався групою прокурорів Криворізької місцевої прокуратури № 1.

За результатами досудового розслідування слідчим 13 липня 2017 року винесено постанову про закриття кримінального провадження на підставі пункту 2 частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення).

Заяву судді Ступак Н.Р. від 16 лютого 2017 року про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя Генеральна прокуратура України скерувала до Прокуратури Дніпропетровської області, яка, у свою чергу, направила її до Криворізької місцевої прокуратури № 3.

Криворізька місцева прокуратура № 3 дійшла висновку, що заява судді Ступак Н.Р. про втручання у її діяльність містила ті самі факти та обставини, які вже були предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом погрози насильством щодо судді, а тому 7 березня 2017 року надіслала цю заяву до Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області для долучення до матеріалів кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 КК України.

«Відповідно до статті 214 КПК України відомості за повідомленням судді Ступак Н.Р. про втручання у діяльність щодо здійснення правосуддя мали бути внесені до ЄРДР, що не було зроблено. Із листів, надісланих Вищій раді правосуддя органами прокуратури, вбачається, що його було долучено до матеріалів кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за фактом погрози насильством щодо судді Ступак Н.Р., яке у подальшому було закрито за відсутністю у діянні складу кримінального правопорушення», – підсумував Віктор Грищук.

Вища рада правосуддя, розглянувши повідомлення т.в.о. голови Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Прасолова Володимира Миколайовича та судді цього суду Ступак Наталії Романівни, ухвалила: внести Генеральному прокурору подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими допущено бездіяльність щодо розгляду заяви судді Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ступак Наталії Романівни від 16 лютого 2017 року про втручання у її діяльність з метою перешкодити виконанню службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення; звернутися до Генеральної прокуратури України щодо перевірки законності та обґрунтованості закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою судді Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Ступак Наталії Романівни від 15 лютого 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Вища рада правосуддя 6 червня розглянула повідомлення судді Голосіївського районного суду Києва Мазура Юрія Юрійовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді