«Зламали» електронну пошту та акаунт судді у Facebook: ВРП звернеться до ГПУ

15:59, 7 июня 2019
Також судді з Києва телефонували невідомі особи.
«Зламали» електронну пошту та акаунт судді у Facebook: ВРП звернеться до ГПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 6 червня розглянула повідомлення судді Голосіївського районного суду Києва Мазура Юрія Юрійовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський поінформував, що, як вбачається з повідомлення судді Мазура Ю. Ю., у його провадженні як слідчого судді перебуває клопотання про скасування арешту майна, накладеного ухвалою Голосіївського районного суду Києва у відповідному кримінальному провадженні. Вказане клопотання подане адвокатом Дзюбком М. П. як представником третьої особи (власника майна)  товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія з управління активами «Будівельні проекти».

Призначений на 11:00 23 жовтня 2018 року розгляд справи судом було відкладено на той самий час 26 жовтня 2018 року. 25 жовтня 2018 року о 16:38 у мережі Інтернет на офіційному національному антикорупційному порталі «Антикор» з’явилась публікація, в якій, як зазначає суддя Мазур Ю. Ю., йшлося про його намір як слідчого судді ухвалити на користь ТОВ «КУА «Будівельні проекти» судове рішення про скасування арешту майна. Увечері того ж дня судді Мазуру Ю. Ю. на номер мобільного телефону оператора мобільного зв’язку «Київстар» зателефонували невідомі особи, які пропонували йому надати пояснення з приводу ухваленого судового рішення на користь ТОВ «КУА «Будівельні проекти», хоча розгляд клопотання мав відбутися наступного дня.

Уночі 26 жовтня 2018 року невідомі особи незаконно, шляхом злому особистих паролів судді Мазура Ю. Ю. та їх зміни, скористалися особистою електронною поштовою скринькою судді та його особистим акаунтом у соціальній мережі Facebook. Зокрема, 26 жовтня 2018 року о 09:43 невідомі особи у вкладці «Публікації» на особистому акаунті вказаного судді у соціальній мережі Facebook розмістили пост із його фотографією та публікацію, яка, як зазначено у повідомленні судді Мазура Ю. Ю., містить погрози від його імені Я. позбавленням волі за тиск на судові та правоохоронні органи.

До початку розгляду судом зазначеного вище клопотання до залу судових засідань разом з учасниками судової справи прибули значна кількість агресивно налаштованих осіб та журналісти. Під час розгляду клопотання слідчий заявив відвід слідчому судді Мазуру Ю. Ю., який було передано для розгляду в порядку Кримінального процесуального кодексу України.

Також суддя Мазур Ю. Ю. повідомляє, що на адресу Голосіївського районного суду Києва надійшов підписаний заступником голови Вищої ради правосуддя Беляневичем В. Е. лист від 26 жовтня 2018 року №5718/0/9-18. У вказаному листі судді Мазуру Ю. Ю. повідомлялося, що у зв’язку із значною кількістю скарг стосовно нього як слідчого судді йому необхідно прибути 26 жовтня 2018 року об 11:30 для участі в індивідуальній співбесіді з заступником голови Вищої ради правосуддя Беляневичем В. Е. Лист аналогічного змісту нібито від заступника голови Вищої ради правосуддя Беляневича В. Е. 26 жовтня 2018 року о 10 годині 58 хвилин надійшов на електронну поштову адресу Голосіївського районного суду  Києва.

У повідомленні судді Мазура Ю. Ю. зазначено також, що невідомі особи, використовуючи його особисті номери мобільних телефонів операторів мобільного зв’язку «Київстар», «Лайф», неодноразово здійснювали виклики екстрених служб, а саме: Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, аварійної служби газу та повідомляли про викрадення особистого транспортного засобу  автомобіля судді Мазура Ю. Ю., пожежу та витік газу у квартирі.

Суддя Мазур Ю. Ю. вважає, що невідомі особи своїми діями здійснили незаконний вплив, тиск та втручання в його діяльність під час здійснення правосуддя з метою спонукання до прийняття судового рішення про відмову у задоволенні вказаного клопотання про скасування арешту майна, а також втручання в його особисте життя і членів його родини.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України повідомила, що заяву судді Голосіївського районного суду Києва Мазура Ю. Ю. відповідно до територіальної юрисдикції надіслано до прокуратури Києва. Прокуратура Києва, у свою чергу, поінформувала, що за результатами розгляду заяви судді Мазура Ю. Ю. розпочато досудове розслідування та здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Проведення досудового розслідування доручено слідчому управлінню головного управління Національної поліції України у Києві.

Щодо листа заступника голови Вищої ради правосуддя перевіркою встановлено, що автоматизована система діловодства Вищої ради правосуддя комп’ютерна програма «Д-3» не містить записів про реєстрацію 26 жовтня 2018 року будь-яких документів за №5718/0/9-18; за вказаним номером зареєстрований лист від 16 лютого 2018 року, адресований судді іншого суду. Електронна поштова адреса, з якої надіслано зазначений лист, відрізняється від офіційної адреси електронної пошти Вищої ради правосуддя та знаходиться на загальнодоступному поштовому сервісі gmail.com.

«Встановлені під час перевірки повідомлення обставини дають підстави для висновку про можливе втручання у діяльність судді Голосіївського районного суду  Києва Мазура Ю. Ю. та перевіряються уповноваженими державними органами у передбаченому кримінальним процесуальним законом порядку»,  підсумував Павло Гречківський.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням судді Голосіївського районного суду Києва Мазура Юрія Юрійовича.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП звернеться до ГПУ щодо втручання в діяльність судді з Харківської області.

Крім того, Вища рада правосуддя 4 червня розглянула повідомлення судді Новомиколаївського районного суду Запорізької області Шиша Антона Борисовича про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва