ВРП звернулась до ГПУ щодо втручання в діяльність судді Тетяни Кононенко

11:55, 23 октября 2019
ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розслідування злочину за фактом втручання у діяльність судді.
ВРП звернулась до ГПУ щодо втручання в діяльність судді Тетяни Кононенко
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Вищої ради правосуддя 22 жовтня 2019 року розглянуто повідомлення судді Московського районного суду міста Харкова Кононенко Тетяни Олександрівни про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Доповідач — член Вищої ради правосуддя Віктор Грищук проінформував, що 29 серпня і 2 вересня 2019 року на електронну та поштову адреси Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Московського районного суду міста Харкова Кононенко Т.О. про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні суддя Кононенко Т.О. зазначає, що в її провадженні перебуває цивільна справа за позовом громадянина Б. до громадянина С., державного підприємства «СЕТАМ», треті особи: акціонерне товариство «Альфа-Банк», приватний нотаріус Харківського нотаріального округу С., приватний нотаріус Харківського виконавчого округу Б., про визнання недійсними правочинів та повернення стягненого майна за виконавчим написом нотаріуса.

29 травня 2019 року суддею Кононенко Т.О. у цій справі постановлено ухвалу, згідно з якою відмовлено у задоволенні позову громадянина Б. про забезпечення заяви. Ця ухвала не була оскаржена у визначеному законом порядку.

Як повідомила суддя, розгляд зазначеної справи наразі триває.

20 серпня 2019 року до канцелярії суду надійшло застереження М. — голови Дніпропетровського регіонального представника Міжвідомчої Інтерпол-колегії протидії фінансово-економічному тероризму, передане для ознайомлення судді 28 серпня 2019 року. У зверненні автор зазначив, що дії судді Кононенко Т.О. щодо відмови в задоволенні клопотання громадянина Б. про забезпечення позову шляхом накладення арешту на квартиру мають не зрозумілий для нього характер та є корумпованими. У зв’язку із цим М. зазначив, що «він приймає на себе наглядове зобов’язання щодо контролю за діяльністю компанії Московський районний суд міста Харкова у згаданій справі», а також зауважив, що він «може визначити та накласти на компанію штрафні санкції, які надалі можуть бути стягнуті з компанії із залученням у справу Ради Європи як гаранта повноважень та Європейського суду з прав людини».

На думку судді Кононенко Т.О., надходження до суду вказаного застереження до закінчення судового розгляду справи свідчить про відверте нехтування М. встановленими гарантіями незалежності суддів, явну неповагу до представників органів судової влади. Зазначене застереження є лише суб’єктивним поглядом автора на здійснення суддею правосуддя у справі та не містить жодного об’єктивного факту на підтвердження порушення суддею норм чинного законодавства під час її розгляду.

З огляду на зазначене, суддя Московського районного суду міста Харкова Кононенко Т.О. вважає, що дії М. є тиском на неї як суддю та втручанням у її діяльність з метою перешкодити виконанню нею службових обов’язків або схилити до ухвалення неправосудного рішення, про що відповідно до частини четвертої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя Кононенко Т.О. повідомила Вищу раду правосуддя та Генеральну прокуратуру України та просить вжити передбачених законом заходів реагування.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України поінформувала, що повідомлення судді Кононенко Т.О. скеровано до прокуратури Харківської області для перевірки наведених доводів та вжиття заходів реагування.

Водночас прокуратура Харківської області повідомила, що 23 вересня 2019 року за повідомленням судді Московського районного суду міста Харкова Кононенко Т.О. прокуратурою області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (Втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється слідчими слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області. Нагляд у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням здійснюється групою прокурорів на чолі з першим заступником прокурора Харківської області. Хід досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні перебуває на контролі керівництва прокуратури області.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактом втручання у діяльність судді Московського районного суду міста Харкова Кононенко Тетяни Олександрівни за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП притягнула до дисциплінарної відповідальності двох суддів з Криму.

Крім того, Вища рада правосуддя звернеться до Генпрокуратури щодо надання інформації про розслідування злочину за фактом втручання у діяльність судді Чернігівського апеляційного суду.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду