Погрози судді Михайлівського райсуду Запорізької області: ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора

16:23, 27 февраля 2020
Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Наталії Машкіної.
Погрози судді Михайлівського райсуду Запорізької області: ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 25 лютого розглянула повідомлення судді Михайлівського районного суду Запорізької області Машкіної Наталі Василівни про втручання в її діяльність зі здійснення правосуддя. Про це повідомляє прес-служба ВРП.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус поінформував, що, як зазначає суддя в повідомленні, у провадженні Михайлівського районного суду Запорізької області перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням О. за частиною другою статті 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

Підготовче судове засідання було призначене на 9 вересня 2019 року. Під час судового розгляду обвинувачений О., усвідомлюючи статус судді, пов’язаний зі здійсненням правосуддя, маючи на меті перешкодити виконанню суддею Машкіною Н. В. службових обов’язків, ігнорував розпорядження судді, не дотримувався порядку судового розгляду, а саме вигукував репліки без надання йому слова головуючим, нецензурно висловлювався. Також розповсюджував недостовірну інформацію про нібито особисте знайомство із суддею Машкіною Н. В. та її чоловіком, а також про причетність судді до вчинення корупційних правопорушень за попереднім місцем роботи, погрожуючи притягненням до кримінальної відповідальності.

На думку судді Машкіної Н. В., обвинувачений О. розповсюджував вказані неправдиві відомості з метою спонукати її до заявлення самовідводу, тобто втрутитись у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Обвинуваченого О. було попереджено про можливість видалення із зали судового засідання за неповагу до суду, після чого він намагався розбити загороджувальне скло, за допомогою сірників підпалив аркуш паперу та кинув його на дерев’яну лаву. У результаті оперативних дій працівників конвою полум’я було погашено. Згодом, коли суд вийшов до нарадчої кімнати для вирішення заяви обвинуваченого про відмову від захисника, О. висловив погрозу спалити всіх присутніх живцем. Судовий розпорядник викликав на місце події працівників поліції.

Суддя Машкіна Н. В., відповідно до вимог пункту 9 частини сьомої статті 56 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», 12 вересня 2019 року надіслала повідомлення про втручання в її діяльність до Вищої ради правосуддя та Генеральному прокурору.

На запит члена Вищої ради правосуддя Генеральна прокуратура України поінформувала, що повідомлення судді Машкіної Н. В. скероване для організації розгляду до Прокуратури Запорізької області.

Прокуратура Запорізької області повідомила, що слідчим відділенням Михайлівського ВП Васильківського ВП ГУ НП в Запорізькій області 10 вересня 2019 року за повідомленням судді Михайлівського районного суду Запорізької області Машкіної Н. В. розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) Кримінального кодексу України за фактом висловлення стосовно неї обвинуваченим О. погрози застосування фізичного насильства під час проведення судового засідання.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10 вересня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВРП звільнила у відставку трьох суддів.

Також суддю Зарічного райсуду міста Сум відсторонено у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді