Зеновій Холоднюк пояснив нерівномірну оплату праці працівників апаратів судів

17:28, 21 мая 2020
Голова ДСА вказав на декілька важливих аспектів.
Зеновій Холоднюк пояснив нерівномірну оплату праці працівників апаратів судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк в інтерв’ю ZIB пояснив, чому у різних областях неоднакова оплата праці працівників апаратів судів.

За його словами, навіть теоретично заробітна плата не може бути однаковою, бо за визначенням залежить від обсягу і якості праці.

«Що стосується повноважень ДСА як головного розпорядника, то наше завдання — забезпечувати для кожного розпорядника бюджетних коштів відповідний обсяг фонду оплати праці, який відповідає обсягу праці. Обсяг роботи у судовій системі вимірюється кількістю розглянутих справ. До нього рівняється чисельність персоналу, а похідною величиною є обсяг річного ФОП, що закріплюється у законі про держбюджет. Також у зв’язку з нестабільністю в останні роки кадрового складу, пов’язаною з реформуванням судової системи, доводиться протягом року враховувати значні кадрові зміни і корегувати річні ФОП», — сказав він.

Зеновій Холоднюк зазначив, що ДСА, як правило, не практикує перерозподіл фонду оплати праці між судами для врахування кадрових змін, щоб не створювати додаткову напругу через вилучення вже доведеного ФОП.

«Дотепер вирівнювання вдавалося проводити за рахунок додаткових ресурсів, таких як кошти спецфонду, економія суддівських винагород, зарезервованих під призначення нових суддів, додаткові кошти, що з’являються у результаті внесення змін у закон про держбюджет. У цьому році довелося також використовувати такий тимчасовий захід як наближення помісячних видатків, аби не допустити суттєвого зниження оплати праці працівників уже з початку року, зважаючи на катастрофічний дефіцит цих видатків, закладений у бюджеті», — заявив голова ДСА.

Також він додав, що наразі вже вдалося збільшити річні ФОП судів більш як на 1,8 млрд грн., враховуючи при цьому ті кадрові зміни, які відбулися вже після ухвалення показників держбюджету, особливо — в апеляційних судах.

«Що це дало. Якщо в ухвалених показниках після 100%-го покриття суддівських винагород для інших працівників залишалося коштів із розрахунку менше 2000 грн. на місяць на кожного працюючого, то зараз ця величина уже сягає 9,8 тис. грн. Ми виходимо на рівень покриття обов’язкових виплат працівникам апарату. Мова йде про показники, виходячи з річних обсягів ФОП судів.

Компетенція ДСА в питаннях оплати праці здійснюється на рівні формування та регулювання річних фондів оплати праці, забезпечуючи при цьому однакові (як кажуть за єдиною формулою) підходи до всіх без виключення судів», — сказав Зеновій Холоднюк.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ДСА замовчує, чи отримають судді повну зарплату після карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки