Судді повідомлено про підозру через неправомірне позбавлення волі

14:52, 11 июня 2020
Суддя не вжила заходів, необхідних для з’ясування всіх обставин у справі, а також не забезпечила право на захист та повне фіксування процесу.
Судді повідомлено про підозру через неправомірне позбавлення волі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голові одного із районних судів Харківської області повідомлено про підозру. Про це повідомляє прес-служба ДБР.

Суддя підозрюється у постановленні завідомо неправосудного судового рішення, вчиненому в особистих інтересах, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, у 2016 році, під час відкритого судового засідання кримінальної справи суддя безпідставно заборонила громадянину фіксувати судовий процес на відео. Після чого, за її розпорядженням, без відсутності вмотивованого рішення суду про видалення із зали судового засідання будь-кого із присутніх, до суду були викликані працівники поліції, які виконуючи вказівку судді вивели громадянина із залу суду. Після чого відносно останнього було складено протокол про адміністративне правопорушення. 

Того ж дня, автоматизованою системою документообігу розгляд справи про адміністративне правопорушення визначено за тією ж суддею, яка і видалила громадянина із залу суду.

Під час розгляду справи, не зважаючи на заперечення громадянином своєї вини, суддя не вжила передбачених законом заходів, необхідних для з’ясування всіх обставин у справі, а також не забезпечила право на захист та повне фіксування процесу.

З мотивів помсти чоловіку за його дії під час розгляду кримінальної справи, суддя визнала громадянина винуватим у вчинені злісної непокори вимозі поліцейського та наклала на нього стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 15 днів.

У результаті неправосудної постанови потерпілий був позбавлений волі на 9 діб, адже ухвалою апеляційного суду Харківської області потерпілого від подальшого відбуття адміністративного стягнення звільнено, а матеріали адміністративної справи повернуті до відділу поліції.

У лютому 2017 року постановою суду провадження про притягнення громадянина до адміністративної відповідальності закрите у зв’язку із відсутністю у його діях складу адміністративного правопорушення.

У разі доведення вини, підозрюваній загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про прийняття неправосудних рішень в інтересах злочинної групи: судді повідомлено про підозру

Також ми писали, що прокуратурою Київської області за дорученням заступника Генпрокурора повідомлено про підозру судді Баришівського районного суду за фактом постановлення завідомо неправосудного рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області