Велика Палата ВС розгляне справу щодо дії мораторію стосовно підприємств, які перебувають у процедурі банкрутства

10:15, 30 июня 2020
На цьому тижні Верховний Суд розгляне ряд важливих справ.
Велика Палата ВС розгляне справу щодо дії мораторію стосовно підприємств, які перебувають у процедурі банкрутства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Справа № 826/3106/18, розгляд якої призначений на 15:00 1 липня, була передана на розгляд Великої Палати ВС з огляду на відсутність єдиної судової практики щодо дії мораторію стосовно підприємств, які перебувають у процедурі банкрутства, по факту нарахування пені та штрафу за невиконання або неналежне виконання зобов’язань перед поточними кредиторами, що виникли після введення мораторію. Про це інформує прес-служба Верхового Суду.

Також був оприлюднений анонс ВС у справах, які можуть бути цікавими для правників, ЗМІ та громадськості.

У справі № 927/79/19, засідання в якій призначене на 10:00 30 червня, Велика Палата Верховного Суду має вирішити виключну правову проблему, яка полягає в таких питаннях:

  • чи може фермерське господарство у зв’язку з переходом обов’язків землекористувача від засновника фермерського господарства до створеного ним фермерського господарства з дня його державної реєстрації вимагати внесення змін до договорів оренди землі в частині зміни орендаря;
  • чи може суд при фактичній заміні орендаря втручатися в договірні відносини між орендодавцем та орендарем шляхом визнання укладеними договорів (додатків до них), у яких здійснюється заміна орендаря.

30 червня об 11:30 Велика Палата ВС розгляне заяву про перегляд судових рішень у справі № 2-1606/07 у зв’язку зі встановленням ЄСПЛ у рішенні в справі «Котенко та інші проти України» (від 20 червня 2019 року, заява № 2575/09 та 3 інші заяви) порушення п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Констатоване порушення полягало в тому, що національні суди не розглянули ключового аспекту позову заявника та безпідставно відхилили експертний висновок, який підтверджував його доводи.

Того ж дня о 12:30 відбудеться засідання Великої Палати ВС у справі № 910/2861/18 за позовом Київського національного лінгвістичного університету до ТОВ «ТМО «Ліко-Холдінг» про зобов’язання виконати інвестиційний договір, а саме передати позивачеві 2500 кв. м загальної площі студентського гуртожитку. У цій справі ТОВ заявило зустрічний позов про розірвання зазначеного договору. Товариство, як замовник будівництва, збудувало і ввело в експлуатацію будинок, частиною якого є спірне майно, а до університету перейшли права інвестора будівництва в частині, що відповідає площі гуртожитків.

Справа № 826/3106/18, розгляд якої призначений на 15:00 1 липня, була передана на розгляд Великої Палати ВС з огляду на відсутність єдиної судової практики щодо дії мораторію стосовно підприємств, які перебувають у процедурі банкрутства, по факту нарахування пені та штрафу за невиконання або неналежне виконання зобов’язань перед поточними кредиторами, що виникли після введення мораторію.

Раніше ми розповідали про захист прав банкрута: Велика Палата ВС вказала на важливий аспект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва