Право військовослужбовця на грошову компенсацію за несвоєчасну виплату розрахунку при звільненні: судова практика

10:20, 6 августа 2020
Восьмий ААС визнав за особою право на грошову компенсацію втрати частини доходів від порушення встановлених термінів їх виплати.
Право військовослужбовця на грошову компенсацію за несвоєчасну виплату розрахунку при звільненні: судова практика
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колегія суддів Восьмого ААС задовольнила апеляційну скаргу військовослужбовця військової служби за призовом під час мобілізації, звільненого у запас, та зобов’язала військову частину (далі – відповідач, роботодавець) виплатити середній заробіток з урахуванням сум індексації за весь час затримки розрахунку при звільненні та грошову компенсацію втрати частини доходів від порушення встановлених термінів їх виплати. Про це інформує пресслужба 8ААС.

Суд першої інстанції відмовив позивачу у задоволенні позовних вимог у зв’язку з тим, що між тими самими сторонами існували спірні правовідносини щодо розміру належних працівнику сум при звільненні (справа №300/1655/19), а саме: суд зобов’язав військову частину виплатити військовослужбовцю грошову компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки як учаснику бойових дій. На переконання суду першої інстанції, стягнення з відповідача середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні є безпідставним.

Апеляційний адміністративний суд не погодився з таким висновком та наголосив, що у разі вирішення спору між роботодавцем і колишнім працівником щодо необхідності виплати належних при звільненні сум на користь працівника, роботодавець повинен сплатити відшкодування відповідно до частини першої статті 117 КЗпП України. Факт вирішення спору не свідчить про фактичне виконання роботодавцем обов’язку провести повний розрахунок із колишнім працівником, що зумовлює відповідальність роботодавця за увесь період прострочення. Восьмий ААС дійшов переконання, що ухвалення судового рішення про стягнення з роботодавця виплат, які передбачені після звільнення, за загальними правилами не припиняє відповідний обов’язок роботодавця компенсувати працівнику майнові втрати, яких він зазнав внаслідок несвоєчасного здійснення розрахунку при звільненні.

Таким чином, Восьмий ААС визнав за особою право на грошову компенсацію втрати частини доходів від порушення встановлених термінів їх виплати, середній заробіток за весь час затримки розрахунку нарахування, у тому числі суми індексації із середнього заробітку через невиплату вчасного грошового забезпечення під час звільнення з військової служби.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КЦС ВС поновив права АТОвця, якого незаконно звільнили з роботи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва