ВРП порушила питання щодо компенсації виплат суддівської винагороди на виконання Рішення КСУ

12:45, 18 сентября 2020
Оспорювалися законодавчі норми, згідно з якими, починаючи з квітня 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлено обмеження заробітної плати працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ.
ВРП порушила питання щодо компенсації виплат суддівської винагороди на виконання Рішення КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Вищої ради правосуддя надходять звернення судів щодо необхідності виконання Рішення Конституційного Суду України від 28 серпня 2020 року № 10-р/2020. Відомо, що воно було ухвалене у справі за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України:

  • окремих положень постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів»;
  • положень частин першої, третьої статті 29 Закону України № 294-ІХ «Про Державний бюджет України на 2020 рік»;
  • абзацу дев’ятого пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Зокрема, оспорювалися законодавчі норми, згідно з якими, починаючи з квітня 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлено обмеження заробітної плати працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування).

Конституційний Суд України визнав неконституційними окремі положення зазначеної постанови та законів, вказавши на те, що обмеження відповідних виплат є допустимим за умов воєнного або надзвичайного стану. При цьому, на думку КСУ, подібні обмеження мають запроваджуватися пропорційно, із встановленням чітких часових строків та в жорсткій відповідності до Конституції та законів України. Таке обмеження може застосовуватися й до суддів, однак після закінчення терміну його дії втрачені у зв’язку з цим кошти необхідно компенсувати відповідними виплатами, оскільки суддівська винагорода є складовим елементом статусу судді, визначеного Конституцією України.

Оскільки положення Закону № 294-ІХ, Закону № 553-ІХ визнані неконституційними, вони втрачають чинність з дня ухвалення Рішення Конституційного Суду, і з 28 серпня 2020 року обмеження щодо виплати суддівської винагороди не можуть застосовуватись.

Вища рада правосуддя звернулася до головних розпорядників коштів Державного бюджету України щодо фінансового забезпечення діяльності судів (Державної судової адміністрації України, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду), а також до Ради суддів України та Національної школи суддів України із проханням повідомити позицію щодо забезпечення виконання Рішення Конституційного Суду України від 28 серпня 2020 року № 10-р/2020 в частині виплати суддям компенсації за час обмеження виплат суддівської винагороди.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що за півроку ВРП отримала майже 180 повідомлень про втручання у діяльність суддів.

Додамо, що у 2020 році ВРП розглянула понад 200 повідомлень про втручання в діяльність суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва