Дисциплінарні провадження щодо Зеновія Холоднюка та заступника голови ДСА: рішення Комісії

15:26, 23 октября 2020
Відбулося засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя.
Дисциплінарні провадження щодо Зеновія Холоднюка та заступника голови ДСА: рішення Комісії
hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 23 жовтня, у Вищій раді правосуддя відбулося засідання Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя, до порядку денного якого включено питання про розгляд дисциплінарних проваджень, порушених Вищою радою правосуддя стосовно голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка та заступника голови Державної судової адміністрації України Сергія Чорнуцького, передає офіційний сайт ВРП.

На засідання Комісії прибули заступник голови ДСА України Сергій Чорнуцький та начальник юридичного управління ДСА України Тетяна Опанасюк.

Народний депутат України Тарас Тарасенко, за зверненнями якого порушені вказані дисциплінарні провадження, не прибув на засідання Комісії.

Комісія розглянула пропозиції комітету з дисциплінарних проваджень щодо державних службовців, які займають посади державної служби категорії «А» в системі правосуддя, із питань дисциплінарного провадження, порушеного рішенням Вищої ради правосуддя від 15 травня 2020 року № 1350/0/15-20 стосовно заступника Голови ДСА України Сергія Чорнуцького за депутатським зверненням народного депутата України Тараса Тарасенка.

У зверненні народний депутат України Тарас Тарасенко зазначив, що заступник голови ДСА України Сергій Чорнуцький через засоби масової інформації поширює неправдиві відомості щодо запровадження та функціонування системи електронного судочинства в Україні.

Зокрема, на думку Тараса Тарасенка, твердження в інтерв’ю заступника голови ДСА України про те, що система відеоконференцзв’язку EasyCon є власністю державного підприємства «Інформаційні судові системи» (ДП «ІСС»), а кошти на її використання державою не витрачалися, не відповідають дійсності.

Встановлено, що наразі власником невиключних майнових прав на вказаний програмний продукт є ДП «ІСС».

Комп’ютерна програма EasyCon відповідно до статті 420 Цивільного кодексу України є об’єктом права інтелектуальної власності. Згідно з наказом ДСА України ДП «ІСС» здійснює її встановлення, адміністрування та технічне супроводження.

Сергій Чорнуцький у поясненнях вказав, що ДСА України не витрачала бюджетних коштів на створення, придбання чи використання програми EasyCon. Тому її використання з метою виконання вимог закону щодо проведення судових засідань у режимі відеоконференції поза межами суду під час карантинних заходів не потребувало витрат бюджетних коштів, оскільки право на використання програми EasyCon отримано у 2016 році не за рахунок державних коштів, а за рахунок коштів ДП «ІСС».

Проаналізувавши факти, викладені у зверненні народного депутата України Тараса Тарасенка, матеріали дисциплінарного провадження, у тому числі пояснення заступника голови ДСА України Сергія Чорнуцького, Комісія підтримала пропозицію комітету рекомендувати ВРП закрити дисциплінарне провадження, порушене рішенням Ради від 15 травня 2020 року стосовно заступника голови ДСА України Сергія Чорнуцького за депутатським зверненням народного депутата України Тараса Тарасенка, у зв’язку з відсутністю у його діях складу дисциплінарного проступку та підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Також за зверненням голови ДСА України Зеновія Холоднюка та його представника – адвоката Катерини Цвєткової Комісія ухвалила відкласти розгляд пропозицій комітету з дисциплінарних проваджень щодо державних службовців, які займають посади державної служби категорії «А» в системі правосуддя, з питань дисциплінарного провадження, порушеного рішенням ВРП від 16 червня 2020 року стосовно голови ДСА України Зеновія Холоднюка за депутатським зверненням народного депутата України Тараса Тарасенка.

У засіданні взяли участь голова Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя Віктор Матвійчук, члени Комісії Станіслав Голубицький, Павло Гречківський, Олександр Стародуб, Тетяна Гребенюк, Денис Масенко.

Протокол засідання Комісії від 23 жовтня 2019 року буде оприлюднено на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВАКС відсторонив Зеновія Холоднюка від посади голови ДСА.

Крім того, голова ДСА Зеновій Холоднюк подав у відставку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва