Висновки КРЄС є дороговказом при прийнятті рішень, — секретар ВП ВС Всеволод Князєв

15:35, 26 октября 2020
За словами Всеволода Князєва, важко знайти рішення Великої Палати ВС, що стосується кар’єри судді, у якому немає посилання на ці висновки.
Висновки КРЄС є дороговказом при прийнятті рішень, — секретар ВП ВС Всеволод Князєв
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв взяв участь у круглому столі, присвяченому презентації третього видання документів Консультативної ради європейських суддів, передає пресслужба ВС.

Захід, організований проєктом Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», відбувся 26 жовтня в онлайн-режимі.

Насамперед Всеволод Князєв подякував Офісу Ради Європи в Україні за плідну багаторічну співпрацю та підкреслив важливість висновків КРЄС для розвитку й реформування судової системи, а також забезпечення верховенства права.

«Для нас висновки КРЄС є дороговказом при прийнятті рішень у справах щодо відбору, призначення на посаду, звільнення чи притягнення судді до відповідальності. Важко знайти рішення Великої Палати ВС, що стосується кар’єри судді, у якому немає посилання на ці висновки. Ними у своїй роботі керуються не тільки суди, а й інші органи судової влади, тому систематизація та узагальнення цих документів є корисними», – зазначив Секретар Великої Палати ВС.

Він також звернув увагу на Висновок КРЄС № 20 про роль судів у забезпеченні єдності застосування закону, прийняття якого збіглося з початком роботи нового Верховного Суду.

«Одне з головних завдань ВС – формування єдності судової практики, тому цей висновок є дуже важливим і використовується нами для досягнення поставленої мети», – зауважив Всеволод Князєв.

У Висновку КРЄС № 21 щодо запобігання корупції серед суддів зазначається, що фінансування судових органів є важливою гарантією запобігання корупції в судовій владі. На переконання Секретаря Великої Палати ВС, органи законодавчої та виконавчої влади мають звертати увагу на ці постулати при формуванні бюджету та ухваленні відповідних законів.

«Не можна переоцінити допомогу КРЄС і в питанні незалежності суддів. Так, у Рішенні від 11 березня 2020 року № 4-р/2020 Конституційний Суд України, посилаючись, зокрема, на відповідні висновки КРЄС, визнав неконституційним скорочення кількості суддів Верховного Суду вдвічі. Тому зазначені висновки є запобіжником від впливу на судову владу», – наголосив Всеволод Князєв.

Після презентації Президентом Консультативної ради європейських суддів Ніною Бететто третього офіційного видання документів КРЄС учасники заходу обговорили стандарти та рекомендації Ради Європи у сфері правосуддя та питання щодо імплементації рекомендацій КРЄС в Україні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВП ВС керується факторами якості судових рішень, які визначені Консультативною радою європейських суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді