Судове рішення високої якості: ВП ВС застосувала висновок КРЄС

10:59, 4 января 2020
ВП ВС керується факторами якості судових рішень, які визначені Консультативною радою європейських суддів.
Судове рішення високої якості: ВП ВС застосувала висновок КРЄС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Чим є судове рішення високої якості, пояснила Велика Палата Верховного Суду у справі №261/0/15-18.

Справа розглядалася за скаргою судді Дарницького районного суду міста Києва на рішення ВРП від 30 січня 2018 року №261/0/15-18 «Про залишення без змін рішення Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 19 липня 2017 року №2164/3дп/15-17 про притягнення ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності».

Відмовляючи у задоволенні скарги, ВП ВС послалася на Висновок №11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень, у якому вказано, що чітке обґрунтування та аналіз є базовими вимогами до судових рішень та важливим аспектом права на справедливий суд.

Судове рішення високої якості — це рішення, яке досягає правильного результату, наскільки це дозволяють надані судді матеріали, у справедливий, швидкий, зрозумілий та недвозначний спосіб.

У вищенаведеному висновку зазначено, що судове рішення повинно відповідати низці вимог, щодо яких можна визначити деякі загальні принципи незалежно від особливостей окремих судових систем та судової практики в різних державах. Відправною точкою є те, що мета судового рішення — не тільки розв’язання певного спору через надання сторонам правової визначеності, але часто також встановлення судової практики, яка може попередити виникнення інших спорів та забезпечити суспільну злагоду.

Виклад підстав прийняття рішення не лише полегшує розуміння та сприяє визнанню сторонами суті рішення, а є, насамперед, гарантією проти свавілля (рішення ВП ВС у справі №11-987сап18).

По-перше, це зобов'язує суддю дати відповідь на аргументи сторін та вказати на доводи, що лежать в основі рішення і забезпечують його правомірність.

По-друге, це дає можливість суспільству зрозуміти, яким чином функціонує судова система. Підстави прийняття рішення повинні бути узгодженими, чіткими, недвозначними та несуперечливими. Вони повинні давати можливість читачеві простежити логіку міркувань, з яких суддя ухвалив рішення.

Факторами якості судових рішень КРЄС вважає законодавство, а також економічний і соціальний контексти. Якість судових рішень напряму залежить від обсягу фінансування судової системи і правової підготовки фахівців усіх юридичних професій, які задіяні у провадженні.

Оцінка якості кожного рішення повинна здійснюватися тільки через використання права оскарження, встановленого законом (справа №235/4217/15-к).

КРЄС підкреслює, що сутність окремих судових рішень контролюється насамперед шляхом процедур апеляції або перегляду рішень у національних судах та шляхом звернення до Європейського суду з прав людини. Держави повинні гарантувати відповідність своїх національних процедур вимогам, викладеним у рішеннях ЄСПЛ.

Судові рішення мають оцінюватися, у першу чергу, на підставі основоположних принципів Конвенції. Оцінювання не можна проводити лише у світлі міркувань економічного або управлінського характеру. Доцільність застосування економічних методів має бути добре продуманою. Роль судової влади насамперед полягає в тому, щоб застосовувати та реалізовувати норми права, і судову владу не можна оцінювати з точки зору економічної ефективності.

Раніше ВП ВС розповіла, як повинна складатися підозра судді.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки