Закриття реєстру е-декларацій: голова НАЗК вийшов за межі своїх повноважень – КСУ

16:48, 9 ноября 2020
На сьогодні рішення Конституційного Суду України не становить жодних загроз щодо скасування безвізового режиму та іншої міжнародної допомоги: КСУ.
Закриття реєстру е-декларацій: голова НАЗК вийшов за межі своїх повноважень – КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова НАЗК Олександр Новіков вчинив неправомірні дії щодо закриття реєстру електронних декларацій, що у свою чергу призвело до збурення у суспільстві.

У той час, як Рішення Конституційного Суду України від 27.10.2020 року № 13-р/2020 не містить посилання на закриття реєстру декларацій НАЗК. Про це йдеться у повідомленні КСУ.

«Проконсультувавшись із Конституційним Судом Кабінет Міністрів України видав розпорядження, яким зобовязав НАЗК негайно забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. На виконання другого пункту розпорядження НАЗК повинне забезпечити проведення спеціальних перевірок відповідно до вимог Закону УкраїниПро запобігання корупції”.

Вказане розпорядження діє, воно ніким не оскаржується. Наведене ще раз підтверджує факт вчинення Головою НАЗК Олександром Новіковим неправомірних дій», - сказано у повідомленні.

Зазначимо, що відповідно до частини другої статті 19 Конституції України «Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України». Водночас, закриваючи реєстр декларацій, Голова НАЗК вийшов за межі наданих йому повноважень, що призвело до хибного трактування рішення Конституційного Суду України.

«Укотре наголошуємо, що рішення Конституційного Суду України в частині контролю за деклараціями зумовлене лише тим, що згідно з Конституцією України орган виконавчої влади не може втручатися в незалежність судової влади. Більше того, Голові НАЗК Олександру Новікову відомо, що позбавлення НАЗК повноважень не скасовує встановлених Законом України «Про запобігання корупції» обмежень та зобов’язань, в тому числі тих, що стосуються подарунків і конфлікту інтересів, однак він продовжує подавати інформацію у вигідному йому світлі.

Звертаємо увагу, що рішення органів конституційної юрисдикції є остаточними і не підлягають оскарженню, на що неодноразово звертали увагу європейські правові інституції. Отже, рішення Конституційного Суду підлягає виконанню, роботу в цьому напрямі здійснює Верховна Рада України», - наголосили в КСУ.

Також у Суді підкреслили, що на сьогодні рішення Конституційного Суду України не становить жодних загроз щодо скасування безвізового режиму та іншої міжнародної допомоги нашій державі від зарубіжних країн.

Водночас усі закони України, що не відповідають Конституції України повинні бути приведені у відповідність до положень Основного Закону України. Існування неконституційних законів у правовій державі, якою прагне стати Україна, призведе до свавілля, узурпації влади та зміни конституційного ладу.

«Конституційний Суд України виступає за боротьбу з корупцією, жодним рішенням Суд не руйнує і не зруйнував систему антикорупційних органів. У той же час, ми переконані, що з корупцією необхідно боротися лише в конституційний спосіб», - підкреслили у Суді.

Нагадаємо, раніше подібну думку у суперечці з головою НАЗК висловив міністр юстиції Денис Малюська. Реєстр не працював одну добу, точніше, не працював доступ до реєстру.

«Судово-юридична газета» вже писала, що закриття Реєстру декларацій головою НАЗК відбулося в протиріччя рішенню КСУ.

А сьогодні НАЗК запропонувало Зеленському та суддям «брати хабарі». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси