У новий рік зі старими проблемами – суди без суддів через відсутність ВККС, — Олексій Маловацький

15:41, 18 января 2021
На думку заступника голови ВРП, у результаті політизованих дій щодо формування судової влади, вона перебуває у критичній ситуації.
У новий рік зі старими проблемами – суди без суддів через відсутність ВККС, — Олексій Маловацький
Источник фото: hcj.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Питання кадрового забезпечення в судовій системі України безпосередньо пов’язане з можливістю отримання громадянами доступу до правосуддя», – наголосив заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час сьомого засідання Міжнародної консультативної ради при ВРП.

 «У зв’язку з непродуманими законодавчими змінами вже понад рік як припинена діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і, як наслідок, процедури оновлення судової системи (призначення суддів, кваліфікаційне оцінювання суддів) заблоковані. Поряд із цим, незважаючи, що ВРП відповідальна за формування висококваліфікованого суддівського корпусу, без повноважної ВККСУ цю функцію виконати неможливо», – зазначив заступник голови ВРП.

Олексій Маловацький окреслив динаміку кадрового забезпечення судової системи впродовж 2015–2020 років та навів актуальну статистику. «Зокрема, Вищою радою правосуддя ухвалено рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посади суддів 2682 кандидатів. Станом на 12 січня 2020 року визначена кількість суддів становить 7295. Таким чином, якщо говорити про відновлення довіри до судової влади, з 2015 року майже половину суддів було змінено. Однак зараз цей процес фактично зупинений, адже не діє ВККСУ. Фактична кількість суддів – 5395, з яких 394 судді не мають повноважень. Загальна кількість судів в Україні – 761, при цьому 1900 посад суддів є вакантними. Тобто в кожному суді не вистачає майже 3 суддів. Саме ці показники демонструють реальний стан судової влади України на сьогодні», – повідомив Олексій Маловацький.

На думку заступника голови ВРП, у результаті політизованих дій щодо формування судової влади, вона перебуває у критичній ситуації. «Якщо в 2021 році не запрацює ВККСУ, а судді, які мають право на відставку, залишать посади, то на кінець року кількість повноважних суддів зменшиться ще на 1752 судді, а загальний дефіцит буде становити понад 60%. Тому в разі збереження й надалі такої невтішної динаміки стосовно кадрового забезпечення судів існує ризик, що через пів року функціонування судової гілки влади як такої взагалі припиниться», – застеріг Олексій Маловацький.

Поряд із цим заступник голови ВРП зауважив, що тимчасові механізми, зокрема відрядження суддів на роботу до інших судів, повною мірою не можуть виправити кризову ситуацію, зумовлену кадровим голодом.

«У такому випадку доведеться констатувати, що держава повною мірою не виконує функцію забезпечення права громадян на доступ до правосуддя. У зв’язку із цим будуть не лише обмежені права громадян, а й правоохоронна система працюватиме неефективно – про боротьбу зі злочинністю, корупцією говорити буде неможливо, адже майже всі слідчі дії мають бути санкціоновані слідчими суддями, які будуть завалені тисячами справ», – зазначив він.

Також Олексій Маловацький назвав пріоритетні напрями роботи ВРП на 2021 рік:

  • розроблення спільно з міжнародними партнерами рекомендацій щодо здійснення правосуддя в умовах пандемії для судів України з метою забезпечення права громадян на справедливий суд;
  • робота над Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та впровадження електронного судочинства у всіх судах України, електронного діловодства;
  • питання судового адміністрування: визначення нормативів навантаження суддів, від якого залежить як фінансування, так і матеріально-технічне забезпечення судів;
  • підготовка та презентація четвертої Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2020 рік;
  • питання кадрового забезпечення судів, аналіз та узагальнення практики щодо кадрових процедур;
  • аналіз та узагальнення дисциплінарної практики ВРП.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що кадровий голод і фінансування судів є найгострішими проблемами правосуддя. 

Раніше Вища рада правосуддя утворила Робочу групу Ради з питань реформування процесуального законодавства та законодавства про судоустрій і статус суддів.  

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді