РСУ ініціює висвітлення напрацювань щодо визначення нормативної чисельності суддів

12:31, 31 января 2021
Ініціатива була підтримана членами робочої групи щодо зміни методики обліку статистичних даних та доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах.
РСУ ініціює висвітлення напрацювань щодо визначення нормативної чисельності суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

​Голова Ради суддів України Богдан Моніч ініціює висвітлення попередніх напрацювань щодо визначення нормативної чисельності суддів, передає пресслужба РСУ.

Відповідна ініціатива була підтримана членами робочої групи щодо зміни методики обліку статистичних даних та доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах, яка розпочала свою роботу 19 січня 2021 року.

Мета висвітлення таких напрацювань – широке їх обговорення суддівською спільнотою, громадськістю та зацікавленими особами.

Вже найближчим часом на сайті РСУ буде опублікована інформація щодо цього в розрізі судів першої та апеляційної інстанції.

Відповідна інформація буде розміщуватися поступово в розділі: Документи,  Нормативи навантаження.

Окрім нормативної чисельності у ній буде відображена інформація щодо кількості судових справ, що надійшли до суду, інформація про штатну та фактичну чисельність суддів.

Для розрахунків буде використано дані статистичної звітності 2019-2020 року.

Для розуміння загальних принципів визначення нормативної чисельності суддів у конкретному суді наведемо приклад її обчислення.

Рішенням Вищої ради правосуддя  від 24 листопада 2020 року "Про результати дослідження щодо визначення нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій", затверджено показники середньої тривалості розгляду судових справ при ухваленні рішень та здійсненні заходів з питань організаційного забезпечення діяльності судів.

Дане рішення було прийнято з урахуванням Звіту за результатами оцінювання середніх витрат часу на розгляд справ для визначення коефіцієнтів навантаження на суддів, Програми реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» від 30.07.2020 року (далі – Звіт).

З відповідними документами можна ознайомитись за посиланням.

Визначення нормативної чисельності суддів здійснюється наступним чином:

Державна судова адміністрація України по кожному суду надає дані про всі справи, що надійшли до суду за певний період. Тобто враховуються усі без справи по кожному коду категорії суцільним порядком.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що, на думку Олексія Маловацького, судова система України увійшла у новий рік зі старими проблемами – суди без суддів через відсутність ВККС. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду