РСУ звернулась із закликом до органів державної влади щодо забезпечення безпеки проведення З’їзду суддів

08:05, 5 марта 2021
Рада суддів оприлюднила звернення від імені всіх суддів України.
РСУ звернулась із закликом до органів державної влади щодо забезпечення безпеки проведення З’їзду суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 4 березня, відбулося позачергове засідання Ради суддів України, під час якого було ухвалено звернення Ради суддів України до Українського народу та органів державної влади України. Звернення оприлюднили на офіційному сайті РСУ.

«Великий та незламний Український народе!

Вельмишановні представники усіх органів державної влади України!

Рада суддів України, засвідчуючи Вам свою повагу, звертається до Вас від імені всіх суддів України, які здійснюють правосуддя ім'ям держави Україна з наступним.

Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з'їзд суддів є найвищим органом суддівського самоврядування і скликається Радою суддів України раз на два роки.

XVIII черговий з'їзд суддів України мав відбутися у березні 2020 року. Проте, з метою мінімізації ризиків розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 його було перенесено на невизначений строк.

З урахуванням вищевикладеного, місцем проведення ХVIІІ чергового з’їзду суддів України було визначено Міжнародний центр культури та мистецтв Федерації профспілок України (м. Київ, алея Небесної Сотні, концертна зала якого здатна розмістити понад 2 тисячі осіб.

З огляду на місце проведення суддівського форуму, низка громадських організацій, які позиціонують себе борцями з корупцією у державі загалом та суддівському середовищі, зокрема, виступили із закликами зірвати проведення з'їзду, блокувати його роботу, аж до застосування фізичного насильства проти учасників зібрання. Головним аргументом до застосування сили стало місце проведення з'їзду суддів України – колишній «Жовтневий палац», поряд з яким, загинули Герої Небесної сотні. На думку зазначених осіб це позбавляє суддів права проводити там свій захід.

Ми з великою повагою ставимося до жертовності невинно вбитих борців за українську державність, розділяємо горе їхніх рідних, ніколи не дозволимо собі глумитися над їхньою пам'яттю.

Але, ми не можемо погодитись із тим, щоб демократичні цінності, за які віддали своє життя Герої Революції гідності, були сплюндровані радикально налаштованими силами, які погрожують закидати «коктейлями Молотова» делегатів з'їзду суддів України. Оскільки, закликаючи до блокування проведення з'їзду суддів України, громадські організації свідомо наражають на позбавлення права на суд мільйони громадян, які очікують на справедливі і законні рішення у своїх справах.

З огляду на те, що правоохоронні органи заявляють про посилення радикальних настроїв напередодні з’їзду, можна припустити, що замовники дестабілізації зацікавлені в реалізації найгіршого сценарію, у підсумку якого – ліквідація незалежності суддів і повна зупинка здійснення правосуддя аж до ліквідації судової влади як такої.

Ми не можемо цього допустити, як і не можемо допустити того, щоб окремі сили використовували пам’ять загиблих в досить сумнівних цілях, а тому Рада суддів України ухвалила рішення змінити місце проведення XVIII чергового з’їзду суддів України.

Ми з повагою ставимось до конституційного права громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, а тому переконані, що організатори відповідних масових заходів зможуть забезпечити дотримання законодавства України при їх проведенні.

У той же час, ми закликаємо очільників державної влади найвищого рівня докласти максимум зусиль для забезпечення безпеки проведення XVIII чергового з’їзду суддів України.

Також ми звертаємося до міжнародних партнерів та представників дипломатичних установ, які працюють в Україні, звернути увагу на штучне загострення ситуації навколо судової влади в державі і на своєму рівні запобігти загостренню суспільних настроїв», — сказано у зверненні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що З'їзд суддів терміново змінює місце проведення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва