ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора щодо втручання в діяльність судді з Закарпаття

15:34, 6 апреля 2021
Повідомлення судді про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя було також надіслане для розгляду до Закарпатської обласної прокуратури.
ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора щодо втручання в діяльність судді з Закарпаття
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Перечинського районного суду Закарпатської області Вікторії Гевці про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, передає офіційний сайт ВРП.

Суддя поінформувала, що до її провадження надійшли матеріали справи про адміністративне правопорушення щодо притягнення громадянина К. до адміністративної відповідальності за частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також суддя повідомила, що до суду надійшло клопотання громадянина Б. в інтересах громадянина К. про відкладення розгляду зазначеної справи у зв’язку із хворобою громадянина К. Проте громадянин К. у судове засідання прибув і пояснив суду, що йому не було відомо про вказане клопотання, навпаки, його представник Б. радив йому не йти до суду, оскільки суддя захворіла. Разом із тим, К. зазначив, що вже передав грошові кошти у сумі 10 000 грн громадянину Б., який сказав йому, що «питання в суді вирішиться, суд відбудеться, посвідчення водія на право керування транспортним засобом повернуть».

Суддя вважає, що наведені факти свідчать про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя, негативно впливають на авторитет правосуддя в цілому.

З аналогічним повідомленням суддя звернулася до Генерального прокурора.

Повідомлення судді Перечинського районного суду Закарпатської області Гевці В.М. про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя було надіслане для розгляду до Закарпатської обласної прокуратури.

За результатами розгляду повідомлення судді Гевці В.М. обласною прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення). На цей час досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні триває.  

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на викладене, враховуючи, що повідомлені обставини можуть завдати шкоди авторитету правосуддя, ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, за повідомленням судді Перечинського районного суду Закарпатської області Вікторії Гевці.

Також «Судово-юридична газета» писала, що ВП ВС відхилила посилання судді на відсутність обов’язку моніторити сайт ВРП.

Додамо: ВРП оголосила про початок процедури відрядження суддів ще до двох судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва