Робоча група працює над визначенням схеми посадових окладів працівників апаратів судів

18:28, 3 августа 2021
Законопроектом пропонується визначити мінімальний посадовий оклад працівника апарату суду першої інстанції у співвідношенні до 20 % посадового окладу судді першої інстанції.
Робоча група працює над визначенням схеми посадових окладів працівників апаратів судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус зазначив, що наразі триває розробка законопроєкту щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з метою визначення схеми посадових окладів працівників судів та органів судової влади. Відповідні напрацювання вже узгоджені з Державною судовою адміністрацією України та Радою суддів України, а також узгоджуються з Верховним Судом, передає офіційний сайт ВРП. 

«Законопроєктом пропонується визначити мінімальний посадовий оклад працівника апарату суду першої інстанції у співвідношенні до 20 % посадового окладу судді першої інстанції. Розмір заробітної плати працівника має складатися з основного фіксованого окладу та премії як реальний стимулюючий важіль, встановлений законодавством», – зауважив Олег Прудивус. 

Також передбачається встановлення розміру посадових окладів у судах, юрисдикція яких поширюється на одну або кілька областей, а саме господарських, адміністративних та апеляційних, на рівні 25 % від суддівського окладу. 

На переконання Олега Прудивуса, вказаний розрахунок можна використати як один із критеріїв під час визначення нормативів фінансового забезпечення судів.

Як зазначив член ВРП, це дасть змогу заохотити кваліфікованих працівників забезпечувати діяльність органів судової влади, а також дасть можливість кандидату на посаду чітко усвідомлювати розмір заробітної плати. 

«Такі кроки в умовах масового відтоку кадрів у системі судової влади дадуть змогу зберегти діючих працівників та залучити нових», –  наголосив Олег Прудивус.  

Член ВРП повідомив, що найближчим часом узагальнені пропозиції та напрацювання органів судової влади щодо законопроєкту будуть передані на розгляд народним депутатам України для прийняття рішення про включення до порядку денного сесії відповідно до Регламенту Верховної Ради України. 

Голова робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко зазначив, що питання напрацювання і підтримки відповідних законодавчих ініціатив щодо визначення розмірів фіксованих окладів працівників апаратів судів та інших органів судової влади відносно суддівської винагороди перебувають у центрі уваги робочої групи.

Робота над вказаним законопроєктом триватиме до 20 серпня 2021 року, найближчим часом відповідне питання буде винесено на обговорення на черговій сесії Верховної Ради України.

У засіданні робочої групи також узяли участь т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна, судді та інші експерти.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у ВРП наголосили на важливості фінансової незалежності суду.

Додамо, що у ВРП наголосили, що розмір посадових окладів працівників судів наразі не відповідає потребам сьогодення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва