Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі «Самсін проти України»

17:15, 14 октября 2021
ЄСПЛ дійшов висновку, що звільнення екс-голови ВККС з посади судді шляхом застосування люстраційних заходів не було «необхідним у демократичному суспільстві».
Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі «Самсін проти України»
Джерело фото: echr.coe.int
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 14 жовтня, Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення у справі «Самсін проти України», ухвалене за зверненням колишнього судді ВСУ і голови ВККС (2010-2014).

«В квітні 2014 року повноваження заявника як члена ВККС були припинені шляхом прийняття Закону «Про відновлення довіри до судової влади в Україні». В 2016 році заявник подав заяву про відставку з посади судді, яка не була розглянута, натомість в 2017 році він був звільнений з посади судді через неподання заяви про застосування до нього заборон, передбачених Законом «Про очищення влади» (т.зв. «закон про люстрацію»), які випливали з його членства у ВККС в період з 2010 по 2014 роки.

В своєму рішенні ЄСПЛ зазначив, що інформація про обіймання заявником посади члена ВККС була загальновідомим фактом. Крім цього, під час розгляду справи заявника в українських судах він наполягав, що ціль, яка переслідувалась Законом «Про очищення влади», вже була досягнута внаслідок припинення його повноважень як члена ВККС в 2014 році і він мав намір лише подати у відставку з посади судді Верховного Суду України.

Виходячи з цього ЄСПЛ дійшов висновку, що навіть якщо припустити, що переслідувана звільненням заявника з посади судді мета була легітимною, вона не могла бути не досягнута шляхом виходу заявника у відставку з посади судді. А тому звільнення його з посади судді шляхом застосування люстраційних заходів не було «необхідним у демократичному суспільстві».

Конституційність законодавства, на підставі якого заявника було звільнено з посади судді, була оскаржена як заявником у конституційній скарзі, яка розглядається Конституційним Судом України з квітня 2019 року, так і в конституційних поданнях Верховного Суду України та народних депутатів, яке розглядається Конституційним Судом з 2014 року.

Незважаючи на те, що це вже друге рішення ЄСПЛ, в якому констатовано порушення норм Конвенції внаслідок дії і застосування положень Закону «Про очищення влади», Конституційний Суд України досі утримується від ухвалення рішення у цій справі, яка розглядається вже сьомий рік», — повідомила постійний представник Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВП ВС переглянула справу з підстави встановлення ЄСПЛ порушень міжнародних зобов'язань у справі «Карташов проти України».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді