ВРП тимчасово відсторонила суддю Чернігівського окружного адмінсуду від здійснення правосуддя

13:10, 16 ноября 2021
Суддю викрили на одержанні 20 000 доларів неправомірної вигоди.
ВРП тимчасово відсторонила суддю Чернігівського окружного адмінсуду від здійснення правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні 16 листопада 2021 року Вища рада правосуддя ухвалила задовольнити клопотання першого заступника Генерального прокурора Романа Говди та тимчасово, до 10 січня 2022 року, відсторонити суддю Чернігівського окружного адміністративного суду Лобана Дмитра Вікторовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Про це повідомляє пресслужба ВРП.

Про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення судді повідомлено 10 листопада 2021 року. Наразі Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування.

Лобан Д.В. підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України, тобто в проханні та одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи дій з використанням наданого їй службового становища.

Згідно із частиною першою статті 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності здійснюється Вищою радою правосуддя на строк не більше двох місяців на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора.

«Вища рада правосуддя не встановила обставин, які можуть свідчити, що вказане клопотання є формою незаконного впливу, тиску чи втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Кодексу суддівської етики передбачено, що авторитет судової влади має вселяти суспільству довіру до здійснення правосуддя.

Водночас наявність підозри судді у вчиненні кримінального правопорушення може поставити під сумнів її безсторонність під час здійснення правосуддя та, зважаючи на міжнародні принципи, стандарти поведінки судді і норми національного законодавства, зашкодити авторитету судової влади та довірі суспільства до неї.

Враховуючи наявність підозри щодо вчинення кримінального правопорушення, а також, зокрема, ризик того, що здійснюючи правосуддя, Лобан Д.В. зможе використовувати владні повноваження чи службове становище, що може перешкодити проведенню досудового розслідування, ВРП ухвалила задовольнити вказане клопотання», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 9 листопада затримали суддю Чернігівського окружного адміністративного суду під час отримання хабаря. Співробітники САП зазначають, що суддю затримали під час передачі другої частини коштів, а загальна сума становила 20 тисяч доларів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП надала згоду на утримання судді Чернігівського окружного адміністративного суду під вартою.

Додамо, у Раді суддів України зробили заяву стосовно затримання судді на хабарі у $20 тисяч.

Також судді з Чернігівщини вручено повідомлення про підозру.

Відомо, що 15 листопада ВАКС відпустив суддю під заставу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області