У ДСА повідомили ситуацію зі станом фінансування системи правосуддя

15:40, 25 ноября 2021
«Завдяки плідній співпраці судової та інших гілок влади ми зможемо досягти більших результатів», — зазначив Олексій Сальніков.
У ДСА повідомили ситуацію зі станом фінансування системи правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ДСА планує на початку грудня цього року звернутись до ВРП щодо погодження на збільшення фонду заробітної плати працівників апарату судів на 154,2 млн гривень. Це забезпечить стимулюючі виплати в апеляційних, господарських та адміністративних судах не менше ніж на 50%, а в місцевих судах це буде 30%. Середня заробітна плата складатиме 13 тисяч гривень. Про це розповів т.в.о. голови ДСА України Олексій Сальніков на  черговому засіданні Консультативної ради голів судів при Вищій раді правосуддя, яке проходило на базі Київського апеляційного суду 24 листопада 2021 року, передає офіційний сайт ДСА.

Очільник ДСА України навів аналіз стану фінансування системи правосуддя за останні роки із відсотками дефіциту, який не дозволяв задовольнити  потреби органів правосуддя у повному обсязі.

«Стосовно 2020 року, хочу зазначити, що потреба у фінансуванні в нас була забезпечена на рівні 64,9%. Якщо брати 2021 рік, то це 40,7%, це взагалі була дуже критична ситуація, яку всі відчули. На початку 2021 року державний бюджет передбачав для ДСА України 15,6 млрд гривень, при цьому існував дефіцит майже за всіма напрямками видатків. Також існував значний дефіцит щодо поточних видатків для здійснення судочинства та оплати комунальних послуг. У бюджеті на 2022 рік для органів судової влади передбачено забезпечення 69,4% від потреби», - пояснив Олексій Сальніков.

Проте, за його словами, завдяки підтримці зусиль та ініціатив Державної судової адміністрації України з боку народних депутатів, урядовців, ВРП та РСУ, в цьому році вдалося отримати додаткові кошти для збільшення асигнувань на поточні видатки та інші потреби системи правосуддя.

«На базі парламентського Комітету з питань правової політики створено Робочу групу з питань належного фінансування судової влади в Україні, яку очолює народний депутат Сергій Демченко. Завдяки її напрацюванням були внесені зміни до Державного бюджету від 17.06.2021 року. Нам вдалося збільшити бюджетні призначення для судів на 742 млн гривень. З них 503 млн грн - це заробітна плата працівників апарату судів та нарахування на неї, що збільшило середній розмір заробітної плати працівників апаратів судів до рівня 10,9 тисяч гривень. Також, відповідно до цього закону, збільшено на 239 млн грн поточні видатки на придбання паперу, марок, конвертів, тобто на забезпечення здійснення правосуддя», - наголосив Олексій Сальніков.

Він також зазначив, що 6 вересня 2021 року виконано план надходжень судового збору з урахуванням залишку коштів на початок року.

«На сьогодні за рахунок понадпланових надходжень до державного бюджету збільшено бюджетні асигнування судів на 459,6 млн гривень. З них на оплату праці виділено 68,5 млн грн, нарахування на оплату праці - 20,5 млн, для оплати комунальних послуг енергоносіїв - 92,1 млн, на інші поточні видатки - 234 млн грн. Також погоджені з ВРП та направлені до Міністерства фінансів України пропозиції щодо збільшення бюджетних асигнувань судів у сумі 84,3 млн грн, з яких на заробітну плату працівників апарату судів планується виділити 60,2 млн грн», - зазначив очільник ДСА України.

Олексій Сальніков також зауважив, що у 2021 році основним напрямком використання бюджетних асигнувань є соціальні видатки, які складають 93%  від усіх інших видатків. Він наголосив, що наразі дуже велика проблема, яка залишається, - це низька заробітна плата працівників апарату судів. Для її вирішення 16 листопада зареєстровано законопроект № 6311, яким вносяться  відповідні зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». 

«Якщо говорити в цифрах, то у разі прийняття цього законопроекту у 2023 році мінімальна заробітна плата, без урахування регіональних коефіцієнтів, для державних службовців апарату місцевого суду становитиме 12800 гривень. У державного службовця Верховного Суду, вищого спеціалізованого суду – 25 520 гривень. Працівникам патронатної служби у місцевому суді ця сума збільшиться до 15 765 гривень», - розповів т.в.о. голови ДСА України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП ухвалила важливі рішення щодо питань фінансування судової влади.

Крім того, ВРП та професійні організації звернулись до Зеленського щодо призначення суддів.

Додамо, Рада суддів звернулась до Зеленського щодо кадрового дефіциту у судах.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді