Розірвання додатка договору про надання послуг та анулювання паспорта прив’язки тимчасової споруди: огляд рішень ВС

14:55, 1 декабря 2021
Верховним Судом опублікував щотижневий огляд рішень, ухвалених за період із 22 по 26 листопада 2021 року.
Розірвання додатка договору про надання послуг та анулювання паспорта прив’язки тимчасової споруди: огляд рішень ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 листопада 2021 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розглянув справу про розірвання додатка до публічного договору про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом. Про це повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Місцевий суд ухвалою, яку апеляційний суд постановою залишив без змін, частково задовольнив заяву позивача – ТОВ про забезпечення позову та заборонив АТ «Українська залізниця» стягувати чи списувати грошові кошти з особового рахунку ТОВ, затримувати видачу вантажу тощо.

КГС ВС скасував ці рішення та відмовив у задоволенні вказаної заяви. Водночас КГС ВС відхилив посилання місцевого суду на те, що невжиття заходів забезпечення позову може згодом утруднити виконання рішення суду, оскільки предметом позову у цій справі є немайнова вимога, у разі задоволення якої не відбудеться примусового виконання.

(Постанова КГС ВС від 22 листопада 2021 року у справі № 910/20596/20)

23 листопада Касаційний адміністративний суд у складі ВС розглянув справу, у якій фізична особа–підприємець оскаржила рішення Управління архітектури та містобудування Южненської міської ради Одеської області про анулювання паспорта прив’язки тимчасової споруди – розміщення прокатного та рятувального пункту.

Позивач переконував, що паспорт прив’язки тимчасової споруди анульовано незаконно, оскільки ці споруди встановлено відповідно до раніше ухваленого рішення ради Управління архітектури та містобудування Южненської міськради. Окрім цього, під час розгляду питання щодо анулювання паспорта прив’язки ТС позивач не був присутній.

Верховний Суд погодився з рішенням суду апеляційної інстанції, який позовні вимоги задовольнив, дійшовши обґрунтованого висновку, що відповідач не дотримався встановленої процедури анулювання паспорта прив’язки та не довів наявності правових підстав для такого анулювання, а також не дотримався форми прийняття відповідного рішення.

Зважаючи на виявлені під час розгляду цієї справи порушення законодавства, зумовлені недостатнім регулюванням Міністерством розвитку громад та територій України питань анулювання паспорта прив’язки встановлення тимчасових споруд, чисельність подібних справ, а також з огляду на характер причин та умов, що їм сприяли, Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для постановлення у цьому випадку окремої ухвали. У ній  Суд довів до відома Міністерства про відсутність унормування в Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності порядку прийняття та форми рішення про анулювання паспорта прив’язки тимчасової споруди. Про вжиті заходи Міністерство має повідомити Верховний Суд не пізніше одного місяця після надходження окремої ухвали.

(Постанова КАС ВС від 23 листопада 2021 року у справі № 420/6285/20)

Раніше «Судово-юридична газета» писала про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням: позиція ВС.

Додамо, ВС нагадав, кому належить право передання майна у найм.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки