У 2022 році ДСА продовжить працювати над збільшенням фінансування судової системи, — Олексій Сальніков

14:17, 6 декабря 2021
За словами т.в.о. голови Державної судової адміністрації, впродовж 2021 року ДСА активно працювала над врегулюванням питання з виплатою зарплати працівникам апарату судів.
У 2022 році ДСА продовжить працювати над збільшенням фінансування судової системи, — Олексій Сальніков
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

3 грудня т.в.о. голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков здійснив робочу поїздку до Херсонської області з метою ознайомлення зі станом матеріально-технічного забезпечення судів різних інстанцій. Про це повідомляє офіційний сайт ДСА.

Під час поїздки Олексій Сальніков взяв участь у розширеній нараді в Херсонському апеляційному суді, на яку прибули голови місцевих судів з усіх юрисдикцій, представлених в регіоні, представники місцевої влади.

На обговорення були винесені питання, що стосуються матеріально-технічного та фінансового забезпечення судів, а також реформування законодавства про судоустрій і статус суддів.

Виступаючи перед присутніми, т.в.о. голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков поінформував їх про основні показники Державного бюджету, які закладені для потреб судової системи на 2022 рік.

«2 грудня 2021 року Верховною Радою України прийнято Закон України ″Про Державний бюджет України на 2022 рік″. Слід зазначити, що на стадії опрацювання проекту вказаного Закону в частині бюджетних призначень для місцевих та апеляційних судів відбулися суттєві зміни. Так, Міністерством фінансів України було збільшено бюджетні призначення за загальним фондом державного бюджету для місцевих та апеляційних судів на суму 2 млрд 606,9 млн гривень», - зазначив Олексій Сальніков.

Херсонський апеляційний суд з робочим візитом відвідав т.в.о. Голови ДСА України Олексій Сальніков

Джерело фото: ДСА

Разом з тим, т.в.о. голови ДСА України звернув увагу голів судів, що попри збільшення обсягу видатків на місцеві загальні та апеляційні суди, не забезпеченими в повному обсязі залишилися такі основні напрями:

  • оплата праці та нарахування (виплата суддівської винагороди новопризначеним суддям, виплата вихідної допомоги суддям, оплата праці працівників апаратів судів) у сумі 4 млрд 241,4 млн грн;
  • поточні видатки (витрати на поштові відправлення, канцелярські та господарські товари, оренда приміщень, оплата послуг, супроводження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, тощо) – 543,5 млн грн;
  • оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 7,9 млн грн;
  • видатки розвитку (на капітальний ремонт, реставрацію, реконструкцію та нове будівництво, на інформатизацію судів, органів та установ в системі правосуддя, капіталовкладення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи) – 1 млрд 780,9 млн грн.

Щодо судів Херсонщини, то в області здійснюють судочинство 23 суди. На сьогодні 87% приміщень (20 об’єктів), в яких розміщуються суди, перебувають у сфері управління ДСА України, 13% (3 об’єкта) належать до державної та комунальної форм власності.

«Недостатність приміщень, на жаль, унеможливлює забезпечення в судах необхідної кількості кабінетів суддів та працівників апаратів, залів судових засідань, нарадчих кімнат та інших приміщень, наявність яких передбачена законодавством, а також створення належних умов для учасників судового процесу та відвідувачів судової установи, у тому числі людей з інвалідністю і маломобільних груп населення. Збільшити площу існуючих приміщень судів можливо шляхом їх реконструкції або нового будівництва, на що зараз коштів відверто недостатньо», - сказав Олексій Сальніков.

Він також звернув увагу присутніх на те, що протягом останніх двох років на стадії будівництва, реконструкції (реставрації, капітального ремонту) у цілому в Україні перебувають 93 будівлі судів.

Проте, на думку т.в.о. голови ДСА України Олексія Сальнікова, чи не найболючішою проблемою судової влади на даний час є низький рівень заробітної плати працівників апарату судів.

«Впродовж цього року ДСА України активно працювала над врегулюванням питання з виплатою заробітної плати працівникам апарату судів. Наша робота завершилась, як на мене, гарним результатом: 16 листопада 2021 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів". Законопроектом пропонується забезпечити конкурентоспроможність заробітної плати працівників судів шляхом запровадження єдиних підходів до розрахунку розмірів їхніх посадових окладів. Проект закону передбачає, що, зокрема, мінімальний розмір посадового окладу державного службовця апарату місцевого загального суду, посада якого віднесена до найнижчої за умовами оплати праці посади державної служби, становить 20 відсотків від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду, юрисдикція якого поширюється на територію одного або декількох районів, районів у містах, міст обласного значення. І це, свого роду, маленька перемога», - підсумував Олексій Сальніков.

Він запевнив, що ДСА України спільно з робочою групою з питань забезпечення фінансування судової влади, яку очолює народний депутат України Сергій Демченко, членами парламентського Комітету з питань правової політики, Вищою радою правосуддя, Радою суддів України, Міністерством фінансів України та іншими державними органами продовжать вживати заходів щодо покращення фінансового та матеріального забезпечення судів у 2022 році.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки