У 2022 році ВРП розглянула 47 повідомлень про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя

15:50, 18 апреля 2022
Дані оприлюднили за січень – березень.
У 2022 році ВРП розглянула 47 повідомлень про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Протягом січня – березня 2022 року до ВРП надійшло 64 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, з початку 2022 року Рада розглянула 47 повідомлень. Про це повідомляє офіційний сайт ВРП.

За результатами розгляду 15 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 14 рішень про вжиття заходів реагування:

звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів;

внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, тощо.

Розглянувши 32 повідомлення суддів, Рада ухвалила 8 рішень про затвердження 22 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

За аналогічний період 2021 року до ВРП надійшло 84 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. Розглянуто 95 повідомлень (з урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди).

Загалом протягом 2021 року до Ради надійшло 275 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про вчинення дій, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. Така інформація міститься у Інформаційно-аналітичному звіті про діяльність Вищої ради правосуддя у 2021 році.

У минулому році найпоширенішими підставами звернення до ВРП з  повідомленнями про втручання були:

здійснення психологічного тиску на суддю (надсилання звернень, скарг, публікація і поширення недостовірної інформації, образи та погрози в залі суду тощо) - 247 звернень;

відкриття кримінальних проваджень, проведення слідчих дій, притягнення до адміністративної відповідальності - 33 звернення;

блокування роботи суду (несанкціоновані протести, перешкоджання доступу до робочого місця судді, пошкодження майна суду тощо) - 17 звернень;

здійснення фізичного тиску на суддю та його родичів, пошкодження їхнього майна - 3 звернення;

з інших підстав - 5 звернень.

Варто зазначити, що в окремих повідомленнях вказано кілька підстав повідомленнями про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Нагадаємо, що незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України. Статтею 376 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва