КСУ розгляне справу щодо права на оскарження дій слідчих і прокурорів

15:01, 4 декабря 2018
Автор клопотання просить визнати неконституційними ст.ст. 303, 309 і 399 КПК України.
КСУ розгляне справу щодо права на оскарження дій слідчих і прокурорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В середу, 5 грудня, о 10.30 Другий сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційною скаргою Руслана Тарпана щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 303, частини третьої статті 307, статті 309, частини четвертої статті 399 Кримінального процесуального кодексу України (далі — Кодекс). Про це повідомляє прес-служба КСУ.

У конституційній скарзі зазначається, що частиною другою статті 55 Конституції України не передбачено жодних обмежень для оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, посадових і службових осіб, тоді як статтею 303 Кодексу обмежено право на оскарження неправомірних дій чи бездіяльності посадових і службових осіб органів слідства, дізнання і прокуратури.

Автор клопотання стверджує, що названі положення статей 307, 309, 399 Кодексу суперечать пункту 8 частини другої статті 129 Конституції України, за яким однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законах випадках — на касаційне оскарження судового рішення.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що КСУ розгляне положення закону про оскарження рішень Нацбанку. Автор клопотання вважає, що в ст. 79 ЗУ «Про банки і банківську діяльність» звужене коло осіб, які можуть оскаржити рішення НБУ.

Також ми повідомляли, що КСУ вирішить, чи повинні активісти подавати електронні декларації. 4 грудня Велика Палата КСУ розглядала конституційність положень двох Законів України, що передбачають для громадських активістів декларування майна.

Ще раніше стало відомо, що КСУ розпочав розгляд конституційної скарги позафракційного нардепа Надії Савченко. Екс-льотчиця просить перевірити конституційність статті КПК України про обрання запобіжного заходу для осіб, підозрюваних у тероризмі.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси