Суд оцінив життя солдата в 15 тисяч євро: рішення ЄСПЛ

13:13, 29 мая 2019
ЄСПЛ ухвалив рішення у справі «Мірзоян проти Вірменії».
Суд оцінив життя солдата в 15 тисяч євро: рішення ЄСПЛ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Попри те, що національне законодавство країни не передбачало можливості компенсації моральної шкоди за вбивство солдата, батько загиблого відновив справедливість через Європейський суд з прав людини.

Відповідне рішення ЄСПЛ ухвалив у справі «Мірзоян проти Вірменії» (заява №57129/10). Про це повідомляє інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

Вказано, що Гегам Сергоян був убитий своїм офіцером під час проходження військової служби. Убивця визнав вину і був засуджений.

Батько загиблого Роберт Мірзоян подав позов про відшкодування збитків. Оскільки національне законодавство Вірменії не передбачало відшкодування моральної шкоди, цей позов був відхилений. Оскарження рішення успіху не мало, хоча позивач посилався на Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод, положення якої щодо відшкодування збитків відповідно до конституції Вірменії мали б переважати над національним законодавством.

Тоді, посилаючись на ст. 2 (право на життя) та ст. 13 (право на ефективний засіб судового захисту) Конвенції, пан Мірзоян поскаржився до ЄСПЛ, стверджуючи, що державні органи влади не захистили право на життя його сина, а також на те, що його позов проти держави за завдану моральну шкоду внаслідок цієї втрати був відхилений.

Суд у Страсбурзі задовольнив вимоги заявника, констатувавши порушення конвенційних гарантій, та присудив справедливу сатисфакцію  15 000 євро як відшкодування завданої моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Мірзоян проти Вірменії» (заява №57129/10) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про рішення ЄСПЛ щодо невиплати премій працівникам суду.

Також ми повідомляли, що 20 тисяч євро сплатить держава за невиконання тимчасового заходу.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки