Кваліфікація одиничного складеного злочину за іншою статтею є зайвою, — ККС ВС

10:17, 6 сентября 2019
Верховний Суд змінив вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів.
Кваліфікація одиничного складеного злочину за іншою статтею є зайвою, — ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Колегія суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду частково задовольнила касаційні скарги прокурора та одного із засуджених на вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів. Відповідно до вироку, двоє осіб були засуджені за ч. 3 ст. 187 Кримінального кодексу України (Розбій), а третя — за ч. 3 ст. 187 та ч. 1 ст. 125 КК України (Умисне легке тілесне ушкодження). Апеляційний суд змінив вирок суду першої інстанції, виключивши з мотивувальної частини вироку посилання як на докази на рапорти оперуповноваженого.

У касаційній скарзі прокурор просив змінити ухвалу апеляційного суду у зв’язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону та неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність: зокрема, звільнити особу від призначеного покарання за ч. 1 ст. 125 КК України у зв’язку із закінченням строків давності, виключити з ухвали посилання суду на призначення цій особі покарання на підставі ст. 70 КК України за сукупністю злочинів. У касаційній скарзі засуджений порушував питання про скасування судових рішень як незаконних і необґрунтованих.

Як зазначено в постанові колегії суддів ККС ВС, з матеріалів справи видно, що дії однієї із засуджених осіб, які полягали в заподіянні під час розбійного нападу легких тілесних ушкоджень одній із потерпілих, в обвинувальному акті та судових рішеннях нижчих інстанцій, крім кваліфікації за ст. 187 КК України, отримали додаткову кваліфікацію за ч. 1 ст. 125 КК України.

Згідно з правилами ст. 33 КК України, сукупністю злочинів визнається вчинення особою двох або більше злочинів, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті Особливої частини цього Кодексу, за жоден з яких її не було засуджено.

Водночас суди першої та апеляційної інстанцій не врахували, що від сукупності злочинів слід відрізняти вчинення особою одиничного складеного злочину. Складений злочин − це такий одиничний злочин, який складається з двох чи більше злочинних діянь, кожне з яких, якщо розглядати їх ізольовано, є самостійним одиничним злочином, але які (внаслідок їх органічної єдності, типовості, поширеності одночасного вчинення тощо) об’єднані законодавцем в окремий одиничний злочин, передбачений однією статтею (частиною статті) Особливої частини КК України. У випадках вчинення одиничного складеного злочину кваліфікація дій, які охоплюються об’єктивною стороною складеного злочину, за іншою статтею КК України є зайвою.

Як вбачається з матеріалів справи і встановлено судовими інстанціями, дії трьох осіб були об’єднані спільним умислом — заволодіння чужим майном. Для його реалізації вони проникли в будинок, вчинили розбійний напад, завдавши тілесних ушкоджень тим, хто перебував у будинку. У справі не встановлено наявності в обвинуваченого іншого мотиву заподіяння тілесних ушкоджень одній з потерпілих, ніж корисливий, обумовлений наміром подавити волю всіх присутніх до супротиву при заволодінні майном потерпілої.

Таким чином, колегія суддів ККС ВС констатувала: умисне заподіяння легкого тілесного ушкодження в процесі розбою повністю охоплюється об’єктивною стороною злочину, передбаченого ст. 187 КК України, і додаткової кваліфікації за ст. 125 КК України не потребує.

ВС змінив вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» проводила онлайн-трансляцію засідання Вищої ради правосуддя.

Крім того, ми писали про огляд практики ККС ВС щодо притягнення до відповідальності за умисне вбивство.

Також відомо, як зміниться законодавство із запуском Вищого антикорупційного суду.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду