Доцільність касаційного перегляду ухвали і кваліфікація діянь засудженого: практика ККС ВС

12:44, 23 сентября 2019
В огляді викладена низка важливих позицій.
Доцільність касаційного перегляду ухвали і кваліфікація діянь засудженого: практика ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив огляд практики ККС ВС. Огляд містить низку актуальних позицій ККС ВС, оприлюднених з 29 липня по 2 серпня 2019 року. Огляд з’явився на офіційному сайті ВС.

В огляді є ухвала про передачу кримінального провадження до об’єднаної палати ККС ВС щодо питання про доцільність касаційного перегляду ухвали суду апеляційної інстанції, яка не перешкоджає подальшому кримінальному провадженню у зв’язку з тим, що особа після постановлення цієї ухвали з того самого питання повторно подала апеляційному скаргу, яку апеляційний суд розглянув по суті.

Як завжди, в деяких рішеннях висвітлено питання призначення покарання. Зокрема, акцентовано увагу на тому, що суд дійшов правильно висновку про неврахування такої пом’якшуючої покарання обставини, як добровільне відшкодування шкоди потерпілим, оскільки відшкодування завданої шкоди відбулося внаслідок дій органів досудового розслідування під час обшуку житла винного та знаходження вкраденого майна.

Викладено важливу позицію щодо кваліфікації діянь засудженого, якому було висунуте обвинувачення за ч. 2 ст. 125 та ст. 128 КК України. Так, вироком суду встановлено, що засуджений одним діянням вчинив два злочини з різною формою вини та з різними за ступенем тяжкості суспільно небезпечними наслідками, а саме: ударом кулака правої руки умисно спричинив потерпілому легкі тілесні ушкодження за ознакою короткочасного розладу здоров’я та з необережності заподіяв йому тяжкі тілесні ушкодження. За таких умов діяння засудженого було правильно кваліфіковано за ч. 2 ст. 125 та ст. 128 КК України, оскільки вони утворюють ідеальну сукупність злочинів.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала огляд рішень Касаційного кримінального суду з 24 по 27 червня, з 1 по 5 липня, та з 22 по 26 липня.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва