Призначення покарання та кваліфікація злочинів: огляд судової практики ККС ВС

17:35, 30 сентября 2019
Огляд містить низку актуальних позицій ККС ВС, оприлюднених з 5 по 9 серпня 2019 року.
Призначення покарання та кваліфікація злочинів: огляд судової практики ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд оприлюднив тижневий огляд практики Касаційного кримінального суду. Огляд з’явився на офіційному сайті ВС.

Огляд містить низку актуальних позицій ККС ВС, оприлюднених з 5 по 9 серпня 2019 року.

В огляді міститься ухвала про передачу кримінального провадження до об’єднаної палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду щодо питання про призначення покарання за сукупністю злочинів (частини 1, 4 ст. 70 КК) та ухвала про передачу кримінального провадження на розгляд Першої палати цього Суду щодо співвідношення понять «трудовий договір» та «договір про надання послуг» під час застосування положень п. 3 ч. 1 ст. 477 КПК.

Також огляд містить ряд рішень присвячених питанням кваліфікації злочинів, зокрема, Верховний Суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції, а кримінальне провадження за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого за ч. 1 ст. 246 КК, закрив на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення тому, що через законодавчі зміни до ст. 246 КК з 1 січня 2019 року діяння, в якому обвинувачується засуджений, перестало бути кримінально караним, оскільки, заподіяна ним шкода не могла вважатися істотною.

До того ж викладено важливу позицію щодо допустимості доказів та акцентовано увагу на тому, що отримання оперативним працівником відеодиску з записом з камер відеоспостереження, який було добровільно видано потерпілим 1 листопада 2017 року, а відомості про вчинення крадіжки за заявою потерпілого були внесені до ЄРДР 2 листопада 2017 року, суперечить вимогам частин 1, 2 ст. 41 КПК, оскільки оперативний працівник у порушення вимог КПК без доручення слідчого не уповноважений здійснювати процесуальні дії з власної ініціативи, тобто у непередбаченому кримінальним процесуальним законодавством порядку.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала огляд рішень Касаційного кримінального суду з 24 по 27 червня та з 1 по 5 липня.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області