ЄСПЛ визначив, коли безпідставне тримання під вартою не порушує Конвенцію

14:31, 15 января 2020
Ситуацію про безпідставне тримання під вартою ЄСПЛ аналізував у справі «Джедді проти Італії».
ЄСПЛ визначив, коли безпідставне тримання під вартою не порушує Конвенцію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хоча мігрант і отримав за рішенням суду право на тимчасове перебування у країні з гуманітарних міркувань, тим не менш, через певний час він удруге був заарештований та поміщений у центр ідентифікації для наступної висилки. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Ситуацію аналізував ЄСПЛ у справі «Джедді проти Італії» (заява №42086/14). 

Громадянин Тунісу Самі Джедді (Sami Jeddi) був заарештований італійською поліцією на острові Лампедуза, де він у квітні 2011 року вийшов на берег без документів, що посвідчують особу.

Поліція видала наказ про його висилку, для очікування виконання його помістили до Центру ідентифікації та висилки. Джедді подав заяву про міжнародний захист, але відповідна територіальна комісія відхилила цей запит. Тоді мігрант оскаржив це рішення в суді. Суд постановив, що підстав для надання притулку було недостатньо, проте на підставі указу голови Ради Міністрів від 06.10.2011 заявник мав право на дозвіл на проживання з гуманітарних міркувань до 31 грудня 2012 року.

У грудні 2011 року Джедді прибув до Швейцарії, де подав заяву про надання притулку. У жовтні 2012 року органи влади країни повернули його до Італії, де влада доправила мігранта до відділу прикордонної поліції, і того ж дня був виданий наказ про висилку. Згідно з цим документом, Джедді доправили до Центру ідентифікації та висилки в Мілані для очікування висилки. А суд ухвалив рішення про тримання під вартою.

Але в листопаді після того, як адвокат передав поліції перше рішення суду 2011 року, чоловіка звільнили, а апеляція скасувала наказ про висилку та підтвердила право мігранта залишатися в Італії до кінця 2012 року.

Джедді звернувся до ЄСПЛ. Посилаючись, зокрема, на статтю 5§1 (право на свободу та безпеку) Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, він стверджував, що його розміщення протягом 14 днів в Центрі ідентифікації та висилки в Мілані, незважаючи на первинне рішення суду про дозвіл на проживання з гуманітарних міркувань, не відповідало вимогам Конвенції. Однак у Страсбурзі не побачили порушень статті 5§1.

З прес-релізом рішення ЄСПЛ у справі «Джедді проти Італії» (заява №42086/14) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про рішення ЄСПЛ щодо того, коли показання свідка на досудовому слідстві мають більшу вагу, ніж свідчення в суді.

Крім цього, ЄСПЛ розбирався у справі щодо обмеження свободи вираження поглядів.

Додамо, що ЄСПЛ нагадав критерії обґрунтованості підозри для арешту людини.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде