ЄСПЛ пояснив, коли збір біометричних даних не порушує право особи на приватність

20:15, 7 июля 2020
Німецька поліція ухвалила рішення про збір фото обличчя та тіла чоловіка, в тому числі можливі татуювання, а також відбитки пальців та долонь.
ЄСПЛ пояснив, коли збір біометричних даних не порушує право особи на приватність
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У серпні 2011 року поліція м. Дрезден ухвалила рішення про збір ідентифікуючих даних P.N. (фото обличчя та тіла, в тому числі можливі татуювання, а також відбитки пальців та долонь), оскільки проти нього було відкрите кримінальне провадження і він мав попередню судимість. На думку поліції, такі заходи допомогли б розслідувати будь-які правопорушення в майбутньому. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

P.N. оскаржив таке рішення, але суд став на сторону правоохоронців, адже кримінально-процесуальний кодекс дозволяв збирати дані особи, якщо існувала можливість того, що вони можуть знадобитися для майбутнього розслідування. Таке правило поширювалося і на випадок, коли кримінальне провадження припинялося (що і мало місце у кримінальній справі проти P.N.).

Оскільки федеральний конституційний суд відмовився розглядати конституційну скаргу, а поліція вже зібрала дані, P.N. звернувся до Європейського суду з прав людини.

Він скаржився на те, що наказ поліції взяти в нього ідентифікуючі дані порушив його права, гарантовані статтею 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя, житла та листування) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Але Суд у Страсбурзі констатував відсутність порушення статті 8 Конвенції.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «P.N. проти Німеччини» (заява № 74440/17) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд оприлюднив переклад аналітичної частини щорічного звіту Європейського суду з прав людини за 2019 рік. 

Раніше ЄСПЛ визначив, коли держвиконавці не можуть вирішити, хто має виконувати судове рішення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді