ЄСПЛ пояснив, коли цивільний позов у кримінальному провадженні порушує презумпцію невинуватості

16:00, 26 августа 2020
Суд у Страсбурзі дійшов висновку, що формулювання, яке використовував районний суд, відображало однозначну думку про те, що було вчинено кримінальне правопорушення і що заявник був винним у цьому правопорушенні.
ЄСПЛ пояснив, коли цивільний позов у кримінальному провадженні порушує презумпцію невинуватості
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Закриття кримінальної справи з нереабілітуючих підстав не виключає можливості цивільно-правової відповідальності особи за шкоду, заподіяну нею. Втім, у деяких випадках такий підхід порушує презумпцію невинуватості. Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Фарзалієв проти Азербайджану» (заява № 29620/07), передає ECHR. Ukrainian Aspect.

Експрем’єр-міністр Нахічеванської Автономної Республіки (автономне утворення в Республіці Азербайджан) у 2005 році Беджан Ібрагім оглу Фарзалієв став фігурантом кримінальної справи, пов’язаної з розкраданням державних коштів з бюджету Нахічеванської Автономної Республіки (автономне утворення в Республіці Азербайджан), що мала місце на початку 1990-х років. У ті часи Фарзалієв обіймав посаду прем’єр-міністра республіки.

Кримінальне провадження було закрито на підставі спливу строків притягнення до відповідальності, фігуранту навіть не було висунуто офіційної підозри, і він дізнався про процес лише після закриття справи, коли прокуратурою було подано проти нього цивільний позов. Результатом останнього стало рішення проти експосадовця, якого зобов’язали виплатити компенсацію.

Річ у тім, що рішення про закриття провадження містило твердження про те, що «як було доведено матеріалами розслідування, [Фарзалієв], зловживав своїм службовим становищем …, здійснивши розкрадання …, йому повинні бути висунуті звинувачення як обвинуваченій особі відповідно до статей 308.1, 179.2.3, 179.2.1, 179.3.2 Кримінального кодексу. Однак він повинен бути звільнений від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строку притягнення до кримінальної відповідальності…».

Колишній посадовець скаржився на несправедливість цивільного провадження. Він стверджував, що національні суди неправильно застосували національне законодавство та неправильно оцінили докази, що їхні рішення не були належним чином обґрунтовані та що вищі суди, зокрема, не врахували його аргументи. Зокрема, він стверджував, що прокуратура незаконно подала цивільний позов після закриття кримінального провадження, яке, за його словами, було «завідомо розпочате з єдиною метою відновити строк позовної давності».

Також Фарзалієв стверджував, що, незважаючи на закриття кримінального провадження, наказавши йому виплатити компенсацію за шкоду, заподіяну кримінальним правопорушенням, за яке він не був засуджений, та формулюванням, використаним у їх рішеннях, національні суди порушили його право на презумпцію невинуватості.

Проаналізувавши попередню практику, суд у Страсбурзі дійшов висновку, що формулювання, яке використовував районний суд, відображало однозначну думку про те, що було вчинено кримінальне правопорушення і що заявник був винним у цьому правопорушенні, хоча той ніколи не був засуджений за це правопорушення і жодного разу не мав можливості реалізувати свої права на захист у кримінальному провадженні. А тому право особи на презумпцію невинуватості було порушене.

Раніше ЄСПЛ заявив, що неробство принижує гідність ув’язненого.

Також ЄСПЛ роз’яснив, у якій мірі кандидати на держслужбу можуть критикувати майбутнього роботодавця.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді