За надумані підстави для затримання активіста ЄСПЛ покарав державу на € 12,8 тисяч

12:00, 20 ноября 2020
Навіть за незначне, але несправедливе, покарання особи державі доведеться відповідати матеріально.
За надумані підстави для затримання активіста ЄСПЛ покарав державу на € 12,8 тисяч
Джерело фото: Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Несправедливість судового рішення може образити засуджених аж до вжиття таких крайніх заходів як звернення до ЄСПЛ. У такому випадку навіть за незначне, але несправедливе, покарання особи державі доведеться відповідати матеріально. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Удальцов проти Росії» (заява № 76695/11).

Сергій Удальцов був заарештований 12 жовтня 2011 року та визнаний винним відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення, засуджений до десяти днів арешту. Він розпочав голодування у слідчому ізоляторі та був переведений до лікарні, за межами в’язниці, звідки його виписали через три дні. Потім його заарештували вдома і повернули в центр тримання під вартою. Він був звільнений 22 жовтня 2011 року. Керівник центру відкрив проти нього провадження за несанкціоноване залишення центра тримання під вартою на підставі того, що він залишив лікарню.

У грудні 2011 року він був визнаний винним в адміністративних правопорушеннях та засуджений у трьох провадженнях:

- перехід дороги в недозволеному місці та відмова виконувати законні накази поліції;

- залишення центра тримання під вартою в жовтні 2011 року без дозволу;

- непокора законному наказу державного чиновника, коли він брав участь у демонстрації в жовтні 2011 року.

Під час періодів його тримання під вартою Удальцов голодував. У травні 2012 року верховний суд скасував рішення у справі про незаконне залишення центра тримання під вартою.

Удальцов звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 5 (право на свободу та безпеку) він скаржився на те, що був безпідставно позбавлений волі та засуджений з надуманих підстав у жовтні та грудні 2011 року. Справжні цілі полягали у бажанні влади перешкодити йому брати участь в акціях протесту. Він також подав скарги на різні досудові та післясудові заходи, вжиті стосовно нього протягом періоду з жовтня 2011 року до січня 2012 року. Також він подав скарги відповідно до статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) та статті 18 (застереження щодо використання обмежень прав) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Суд у Страсбурзі констатував факт порушення ст. 5 § 1, ст. 6 Конвенції, але відмовив у претензіях в частині ст. 18 Конвенції. ЄСПЛ присудив 12,8 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Удальцов проти Росії» (заява № 76695/11) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про позицію ЄСПЛ про те, чи є незарахування 8 років у СІЗО до терміну покарання порушенням права засудженого до довічного ув’язнення.

Додамо, ЄСПЛ вказав, коли два покарання за одну протиправну поведінку не порушують Конвенції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді