ЄСПЛ роз’яснив, чи може обвинувачений повернути право на допит свідків

16:05, 13 апреля 2021
Стало відомо, чи можна повернути собі це право в апеляції, якщо відмовився від нього в суді першої інстанції.
ЄСПЛ роз’яснив, чи може обвинувачений повернути право на допит свідків
Джерело фото: news.dtkt.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному обвинуваченому право на допит свідків. Але чи можна повернути собі це право в апеляції, якщо відмовився від нього в суді першої інстанції? Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Європейський суд з прав людини постановив рішення у справі «Ді Мартіно і Молінарі проти Італії» (№ 15931/15 і 16459/15).

Подружжя Леонардо Ді Мартіно та Марія Молінарі разом з іншими 15 особами були обвинувачені  в участі в організованому злочинному угрупованні, що займалося вирощуванням наркотичних конопель і торгівлею марихуаною.

У ході судового розгляду обвинувачені наполягали на розгляді справи за спрощеною процедурою (національний Кодекс кримінальних проваджень допускав розгляд не в усному провадженні, а на підставі доказів, зібраних стороною обвинувачення). Суддя задовольнив клопотання, ухваливши рішення про необхідність заслухати лише одного свідка.

У 2012 році жінка була виправдана судом першої інстанції, в той час як її чоловік був визнаний винним, але лише в частині культивування забороненої рослини.

Втім, наступного року апеляційний суд скасував вироки та визнав обох винними в усіх інкримінованих злочинах. Тоді засуджені подали касацію, стверджуючи, що апеляційний суд визнав їх винними без всіх свідків обвинувачення.

Але в 2014 році Касаційний суд відхилив скаргу, адже, починаючи безпосередньо з першої інстанції, судовий розгляд їхньої справи був проведений відповідно до правил спрощеної процедури. Отже, постановив вищий суд, ні суд першої інстанції, ні апеляційний суд не мали безпосереднього доступу до заслуховування свідків обвинувачення під час попереднього розслідування, а також те, що ці суди мали «опосередкований» контакт з показаннями свідків.

Тоді Ді Мартіно і Молінарі звернулися до Європейського суду з прав людини. Вони стверджували про порушення їхнього права на справедливий суд.

Але суд у Страсбурзі констатував відсутність порушення статті 6§1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

З текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Ді Мартіно і Молінарі проти Італії» (№ 15931/15 і 16459/15) можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що через невиконання рішень ЄСПЛ Україна може потрапити під санкції.

Раніше ЄСПЛ став на захист права українських журналістів на конфіденційність їхніх джерел.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді