Поширення статусу боржника на фізособу, яка є майновим поручителем у справі про неплатоспроможність: постанова КГС ВС

19:13, 13 июля 2021
Суд зробив низку правових висновків.
Поширення статусу боржника на фізособу, яка є майновим поручителем у справі про неплатоспроможність: постанова КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Установивши відсутність підстав для відмови у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, визначених ч. 4 ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства, Господарський суд Чернівецької області відкрив провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи. Західний апеляційний господарський суд залишив рішення суду першої інстанції без змін, передає пресслужба ВС.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду погодився з цими судовими рішеннями, навівши такі правові висновки.

Наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у кожному конкретному випадку повинна визначатися місцевим судом з урахуванням поданої боржником заяви та доданих до неї доказів на підтвердження настання обставин, що підтверджують неплатоспроможність фізичної особи (на момент звернення до суду з відповідною заявою) або загрозу її неплатоспроможності (у визначений зобов’язанням строк або в майбутньому).

Перелік підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство фізичної особи, визначений ч. 2 ст. 115 КУзПБ, не є вичерпним, оскільки п. 4 ч. 2 цієї статті передбачено можливість «існування інших обставин, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності)».

При цьому право боржника звернутися із заявою про  відкриття провадження у справі про неплатоспроможність не залежить від наявності в сукупності всіх чотирьох підстав, передбачених ч. 2 ст. 115 КУзПБ.

З огляду на те, що провадження у справах про неплатоспроможність фізичних осіб здійснюється в порядку, визначеному КУзПБ для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, передбачених книгою четвертою названого Кодексу, а також у зв’язку з установленими обставинами в цій конкретній справі на фізичну особу, що є майновим поручителем, поширюється статус боржника у справі про неплатоспроможність у розумінні КУзПБ.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 17.06.2021 у справі № 926/2987-б/20  можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про санацію боржника: назвали порядок проведення.

Додамо, що арешт коштів за борги відбуватиметься в автоматизованому режимі: пояснення Мін’юсту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки