ЄСПЛ запропонував країні ігнорувати норму конституції заради конвенції

17:54, 13 июля 2021
Суд розглянув справу «Федотова та інші проти Росії».
ЄСПЛ запропонував країні ігнорувати норму конституції заради конвенції
Джерело фото: hubs.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відсутність правового механізму для оформлення відносин в одностатевому союзі є порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. При цьому норма Конституції про традиційну сім’ю не є підставою для порушення прав меншин. Такий висновок зробив Європейський суд з прав людини у рішенні у справі «Федотова та інші проти Росії», передає «ECHR: Ukrainian Aspect».

Три одностатевих пари звернулися із заявою про оформлення шлюбу до РАГСів. Їх заяви не прийняли, оскільки за внутрішнім законодавством шлюбом називається «добровільний союз чоловіка і жінки». Спроби домогтися скасування цього рішення в російських судах не увінчалися успіхом.

Тому вони звернулися до ЄСПЛ. Суд у Страсбурзі перевірив, чи були порушені права на захист приватного і сімейного життя заявників за статтею 8 Конвенції, оскільки не були надані законні можливості для визнання і захисту одностатевих союзів.

Судді встановили, що одностатеві пари не мали законодавчих перешкод для спільного проживання. Однак у них не було можливості правового визнання союзу, оскільки національне законодавство передбачає тільки одну форму шлюбу – між чоловіком і жінкою. Без формального визнання одностатеві пари не могли отримати права на участь в програмах сімейного житла або фінансової допомоги, на відвідування партнерів в лікарні, не мали гарантій в кримінальному провадженні (права не свідчити проти близького родича), не мали спадкових прав. Це призводило до серйозних повсякденних труднощів для одностатевих пар, вважає суд.

ЄСПЛ розглянув думку уряду про те, що більшість росіян не підтримують одностатеві шлюби, і вирішив, що держава не може покладатися на суспільну мораль, коли мова йде про заборону для значної частини населення доступу до основоположних прав на захист приватного і сімейного життя. Прагнення уряду завадити  демонстрації гомосексуальності в даному випадку не має відношення до справи.

Захист традиційного шлюбу був закріплений в Конституції РФ у 2020 році. Це, на думку ЄСПЛ, є принципово важливим і законним доказом, проте «суд не бачить будь-яких ризиків для традиційного шлюбу, які може спричинити за собою офіційне визнання одностатевих союзів, оскільки це не заважає різностатевим парам одружуватися або користуватися перевагами, які дає шлюб».

Таким чином, суд прийшов до висновку, що країна-відповідач не змогла обгрунтувати відсутність можливості для реєстрації шлюбів заявників. Уряд країни має свободу розсуду у виборі переважного типу шлюбу, але ця свобода не може призводити до порушення основних прав меншин.

Судді одноголосно визнали, що Росія порушила в цій справі статтю 8 Конвенції. При цьому встановлення порушення, на думку високих суддів, було достатню компенсацію моральної шкоди заявників.

Раніше ЄСПЛ визначив, коли компенсація моральної шкоди є недостатньою.

Додамо, що Європейський суд з прав людини звернув увагу на вади покарання за порушення виборчого законодавства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси