Збитки, завдані через примусове відчуження майна у зв’язку з епізоотією, підлягають відшкодуванню за рахунок держбюджету, — КГС ВС

16:10, 8 февраля 2022
До правовідносин щодо відшкодування збитків від втрат тваринництва, сировини, матеріалів та напівфабрикатів унаслідок запровадження карантину, що полягає в ліквідації спалаху вірусу африканської чуми свиней шляхом повного знищення всього поголів’я, підлягають застосовуванню норми ст. 353 ЦК України.
Збитки, завдані через примусове відчуження майна у зв’язку з епізоотією, підлягають відшкодуванню за рахунок держбюджету, — КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рішенням Господарського суду Запорізької області, залишеним без змін постановою Центрального апеляційного господарського суду, позов ТОВ «Лідер» до держави в особі Запорізької районної державної адміністрації Запорізької області задоволено частково. Також із Державного бюджету України було стягнуто на користь позивача збитки, завдані внаслідок виникнення надзвичайної ситуації та ухвалення Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Новомиколаївській райдержадміністрації рішення про запровадження карантину і вилучення сільськогосподарських тварин, заражених збудником вірусу африканської чуми. Про це повідомляється на сайті Верховного Суду. 

Судові рішення мотивовані тим, що до спірних правовідносин підлягають застосуванню положення ст. 353 ЦК України, оскільки матеріалами справи підтверджено настання надзвичайної обставини у вигляді епізоотії і, як результат, примусове відчуження майна у власника на підставі та в порядку, що встановлені законом, тобто реквізиція. Відповідно до ст. 49 Закону України «Про ветеринарну медицину» майнова шкода (збитки), завдана внаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень) тварин або у зв’язку з проведенням процедур і робіт щодо ліквідації та профілактики карантинних хвороб, підлягає відшкодуванню за рахунок коштів Державного бюджету України.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду залишив касаційну скаргу заступника керівника Запорізької обласної прокуратури без задоволення, а оскаржувані судові рішення – без змін.

Суд касаційної інстанції погодився з висновком судів попередніх інстанцій про наявність правових та фактичних підстав для стягнення заявлених позивачем збитків і зазначив, що пункти 6, 11 Порядку використання коштів резервного фонду бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 415, якими встановлено відшкодування збитків на поворотній основі, суперечать ст. 22 і ч. 1 ст. 353 ЦК України, згідно з якими збитки мають відшкодовуватися в повному обсязі. Ні ст. 353 ЦК України, ні ст. 49 Закону України «Про ветеринарну медицину» не передбачають, що такі збитки відшкодовуються на поворотній основі.

Тому відповідно до ч. 4 ст. 4 ЦК України п. 11 зазначеного Порядку до спірних правовідносин не може застосовуватися. До правовідносин щодо відшкодування збитків від втрат тваринництва, сировини, матеріалів та напівфабрикатів унаслідок запровадження карантину (карантинних обмежень), що полягає в ліквідації спалаху вірусу африканської чуми свиней шляхом повного знищення всього поголів’я свиней, підлягають застосовуванню норми ст. 353 ЦК України.

Крім того, відшкодування збитків на умовах повернення суперечило б ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки це призвело б до неефективного юридичного захисту порушених прав. Такий захист мав би ілюзорний характер.

Детальніше з текстом постанови КГС ВС від 14 грудня 2021 року можна ознайомитись у справі № 908/2587/20.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що КГС ВС визначив критерії для розрахунку розміру збитків у вигляді упущеної вигоди та стандарти його доказування.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва