Належне направлення судового рішення учасникам адміністративної справи: позиція КАС ВС

20:37, 9 июля 2022
КАС ВС наголосив, що направлення копії судового рішення лише на електронну адресу, з урахуванням того, що учасник як суб`єкт владних повноважень не заявляв про необхідність такого направлення, не передбачене процесуальним законодавством.
Належне направлення судового рішення учасникам адміністративної справи: позиція КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

П'ятий апеляційний адміністративний суд повідомляє, що відповідно до підпунктів 15.1 та 15.15 пункту 15 частини першої розділу VІІ «Перехідні положення» КАС України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі. Суд вручає судові рішення в паперовій формі.

Згідно з пунктом 16 частини першої розділу VІІ «Перехідні положення» КАС України, до дня реєстрації суб`єкта владних повноважень в ЄСІТС та отримання ним офіційної електронної адреси надсилання судом суб`єкту владних повноважень текстів повісток, копій судових рішень здійснюється за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

КАС ВС наголосив, що направлення копії судового рішення лише на електронну адресу, з урахуванням того, що учасник як суб`єкт владних повноважень не заявляв про необхідність такого направлення, не передбачене процесуальним законодавством. Застосування наслідків вручення судового рішення, можливе за умов беззаперечного встановлення та з`ясування судом дня вручення.

Вказані обставини позбавляють учасника судового процесу вчасно відреагувати на судове рішення, яке надіслане неналежним способом лише на електронну адресу, та у разі необхідності виконати вимоги у встановлений судом строк.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 31.10.2019 у справі № 760/22516/18, від 28.10.2020 у справі № 826/10044/18, від 28.01.2021 у справі № 260/1888/20, від 01.07.2021 у справі № 522/3546/20.

Постанова КАС ВС по справі №120/1269/21-а від 18 травня 2022 року.

Також ми писали, що Мін’юст відповів, чи може військова адміністрація забороняти громадянам змінювати місце проживання чи місце перебування без дозволу військового комісара.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва