Санкції проти «112 каналу» та NewsOne: депутати звернулись до КСУ

20:50, 2 ноября 2018
Депутати вважають, що звернення ВРУ до РНБО з рекомендацією ввести санкції проти українських каналів було ухвалене з порушенням процедури і з перевищенням повноважень.
Санкції проти «112 каналу» та NewsOne: депутати звернулись до КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п'ятницю, 2 листопада, група із 49 народних депутатів звернулась до Конституційного Суду України з поданням про перевірку конституційності звернення українського парламенту до Ради нацбезпеки та оборони щодо введення обмежувальних заходів проти телеканалів «112 Україна» і NewsOne. Про це повідомила прес-служба КСУ.

Конституційне подання народних депутатів стосується постанови Верховної Ради «Про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» від 4 жовтня 2018 року. Нагадаємо, що цією постановою парламент рекомендував РНБО ввести санкції проти 7 компаній, яким належать телеканали «112 Україна» та NewsOne.

У поданні зазначено, що постанову слід визнати неконституційною, оскільки її було ухвалено парламентом із порушенням процедури. Прийнявши постанову, на думку авторів подання, парламент перевищив свої повноваження. Також депутат Нестор Шуфрич заявив, що йому вдалось зафіксувати факт «кнопкодавства» під час голосування.

Серед народних обранців, що підписали документ, були переважно депутати від «Опозиційного блоку»: Юрій БойкоОлександр ВілкулНестор ШуфричДмитро та Михайло ДобкіниНаталія КоролевськаСергій ЛьовочкінВадим Новинський та інші.

Конституційний Суд України розгляне подання депутатів протягом 30 днів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про ухвалу Верховного Суду щодо постанови ВРУ з рекомендацією ввести санкції проти українських телеканалів. ВС відмовив у відкритті провадження за позовами телеканалів до Верховної Ради. Суд констатував передчасність звернення та відсутність юридичного спору.

Нагадаємо, що в четвер, 4 жовтня, Верховна Рада України ухвалила постанову, в якій рекомендувала РНБО накласти спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) проти телеканалів «112 Україна» і NewsOne. Українські телеканали звинуватили в антиукраїнській діяльності.

Також ми повідомляли, що представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив своє занепокоєння з приводу звернення Верховної Ради до РНБО з рекомендацією ввести санкції проти українських телеканалів. Представник ОБСЄ зазначив, що захист національної безпеки не може бути виправданням обмеження свободи слова у несудовому порядку.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Марчак
    Віталій Марчак
    заступник голови Чернівецького апеляційного суду
  • Ігор Залімський
    Ігор Залімський
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду